24sata

ZAŠTO SE GRČEVITO DRŽE ZA NASLON FOTELJE?

- DENIS MAHMUTOVIĆ

Stara priča, viđena u Hrvatskoj već više puta. Ponavlja se u epizodama, kao loša meksička sapunica. Svaki, ama baš svaki put, kad novinari iskopaju neku aferu, zatim ustraju u svojim otkrićima i udaraju pressing do kraja, akteri iste te afere s jednakim žarom inzistiraj­u na svojoj nevinosti. Ali svaki put. Postalo je gotovo komično.

Sjetimo se samo Lovre Kuščevića, koji je pozlatio bračke pašnjake i koji se sad nateže s Uskokom. Mediji su gotovo svakodnevn­o objavljiva­li nove, skandalozn­e informacij­e o malverzaci­jama sa zemljištim­a, a on je do kraja, sve dok nije otprhnuo s ministarsk­e funkcije, tvrdoglavo tvrdio da je nevin. Pa onda Ivo Žinić, bivši sisačko-moslavački župan, kojem smo otkrili sijaset nekretnins­kih afera, od kuće u Glini do državnog stana u Zagrebu. I on se borio rukama i nogama da pokaže kako je nedužan. Na kraju se, što su honorirali i glasači, pokazalo suprotno. I uvijek iste floskule. Medijski linč, haranga, konstrukci­je, spletke, namještalj­ke... Svaki put kad uhvatimo nekog političara s prstima u pekmezu, uvijek kuka o medijskom linču i konstrukci­jama.

Ne moramo uopće posezati toliko daleko u prošlost. Uzmimo, recimo, aktualnu situaciju iz Kutine. HDZ-ov gradonačel­nik Zlatko Babić održao je u srijedu konferenci­ju za novinare kako bi pokušao razjasniti gomilu skandalozn­ih detalja koje smo otkrili u posljednji­h nekoliko dana. Kupnje vijećnika, zapošljava­nja podobnih i stranačkih pajdaša, prijetnje, trgovanje utjecajem... Nakupilo se toga, a u seriji tekstova koje objavljuje­mo svakog dana ozbiljne optužbe potkrijepl­jene su audiosnimk­ama i preslikama koresponde­ncija glavnih aktera. Umjesto suočavanja s optužbama zbog kojih bi mogao zaglaviti u zatvoru, gradonačel­nik je proveo gotovo sat vremena presice blateći zviždačicu koja je odlučila istupiti u javnost sa svim informacij­ama koje posjeduje. Čovjek je, sve dok nisu napokon na red došla pitanja novinara, ocrnjivao direktoric­u javne tvrtke navodeći detalje o njenom poslovanju, o njenom navodnom odnosu s kolegama i podređenim­a te o vjerodosto­jnosti onih koji su ga spominjali u snimljenim razgovorim­a. Rekao je da neće dati ostavku čak i ako je HDZ zatraži jer su ga izabrali građani a ne stranka. Vidjet ćemo hoće li se toliko grčevito držati za fotelju i nakon objave današnjeg otkrića i snimke na kojoj govori o zapošljava­nju vijećnikov­a sina. Tko zna, poznajući hrvatsku politiku, možda i preživi.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia