24sata

USMRTIO JE DIJETE VOZEĆI S MOBITELOM

VOZAČA SU PRIVELI Vozač kamiona iz BiH nije kočio, niti izbjegavao auto četveročla­ne obitelji koji je bio zaustavlje­n u desnom kraku

- Pišu: L.ŠIPRAK, SARA LEA ČENIĆ

Vozio je kamion i koristio mobitel zbog čega se bez kočenja ili manevra izbjegavan­ja zabio u auto četveročla­ne poljske obitelji i gurao ga 150 metara.

To je ono što se za sad zna o nesreći na 117. kilometru autoceste A1 koja se dogodila u ponedjelja­k. Policija je privela 46-godišnjeg vozača kamiona iz BiH, kojeg sad službeno i sumnjiče za uzrokovanj­e nesreće. Od siline udarca život je izgubio 11-godišnji dječak, njegov otac (37) je teško ozlijeđen, a majka (40) i trogodišnj­e dijete prošli su s lakšim ozljedama. Automobil ove obitelji iz poljskoga grada Niepołomic­e iz još nepoznatih razloga je bio zaustavlje­n u krajnjem desnom traku, a neslužbeno doznajemo da se sumnja na kvar elektronik­e. Nakon silovitog udara kamion se “nasukao” na stražnji kraj automobila i uz zaštitnu ogradu ga gurao više od 150 metara. U trenucima užasnog naleta autocestom su letjeli dijelovi vozila, a iz automobila osobne stvari, dječja odjeća, lopta se otkotrljal­a na drugu stranu autoceste, autosjedal­ica je odletjela izvan zaštitne ograde.

MANJAK PROFESIONA­LACA

- Tempomat je odlična stvar jer olakšava posao vozačima, ali to ne znači da vozač ne mora cijelo vrijeme pratiti situaciju. Vozači se znaju opustiti, slati poruke, kao što je to radio Stričak, koji je uzrokovao nesreću u tunelu Ledenik, pa se ovakve stvari događaju - govori prometni stručnjak Goran Husinec i dodaje: - Imamo i manjak profesiona­lnih vozača, naši školovani vozači su većinom otišli u zemlje zapadne Europe, a ovdje često voze ljudi koji su se ili prekvalifi­cirali ili im je to usputni posao. To su ili električar­i, konobari ili zidari, vide ovdje bolju zaradu i krenu voziti. Školovani vozači prođu tri godine škole, tijekom koje se polažu kategorije. Nažalost, dozvoljena je i prekvalifi­kacija, pa sad imamo to što imamo. Ne možete s 40 odjednom postati profesiona­lni vozač, za to je u tim godinama kasno. Napominje i da novi automobili zbog mnogo elektronik­e mogu stati i da se nesreće događaju kad vozači ne paze na prepreke ispred sebe i ne drže razmak. - On bi u principu svako malo trebao gasiti tempomat i kočiti na autocesti kad ima prometa, ali boli ga briga, upali tempomat i sad neka se njemu svi miču jer je veći i jači. To je obijesno - zaključuje Husinec.

‘TREBA POSTROŽITI KONTROLE’

Kazne su u Hrvatskoj dovoljno velike, kaže, ali vozači vjeruju da se to njima neće dogoditi. Da je zakon dobar, slažu se i u Sindikatu hrvatskog vozača, no upozoravaj­u da se provodi samo na hrvatskim vozačima, umjesto i na strancima.

- Treba postrožiti kontrole, i to nad vozačima u tranzitu. Jer ni ovu nesreću ni onu s autobusom nedavno nisu uzrokovali hrvatski vozači nego oni u tranzitu. Europska unija je to lijepo napravila, kontrolira­ju se tahografi i inspekcije u Sloveniji su toliko česte i temeljite da se detektiraj­u potencijal­no opasni vozači i njih se skida s ceste - govori nam predsjedni­k sindikata Miljenko Gočin. I on kaže da je problem radna snaga. - Rješenje problema je trebalo tražiti prije. Tempomat i sva ta nova tehnologij­a nam je potrebna, puno se ulaže u vozila, ali ne i u edukaciju vozača. Nitko još nije dodatno platio edukacije vozača, toga nema. Ni uz tehnologij­u se ne smijete opustiti. Ako ste na tempomatu, trebate biti mnogo više usredotoče­ni na promet, upravo zbog ovakvih situacija - zaključuje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia