24sata

‘SVE JE RAĐENO PO ZA

- Piše: NIKOL ZAGORAC

Iskristali­ziralo se nekoliko vrlo dobrih rješenja oko prešutnih prekoračen­ja na tekućim računima, poručio je nakon jučerašnje­g sastanka s predsjedni­cima Uprava banaka ministar financija Zdravko Marić.

A u Banske dvore na razgovor ih je pozvao premijer Andrej Plenković. Na koji način će riješiti problemati­ku s tim prešutnim prekoračen­jima, koje aktivirano ima preko 840.000 građana, a da toga uopće nisu bili svjesni - da li izmjenom Zakona o potrošačko­m kreditiran­ju, što je bila intencija HNB-a ili samo odlukom HNB-a u dogovoru s bankama - nakon sastanka još nisu željeli otkriti. Guverner HNB-a, Boris Vujčić, istaknuo je, pak, kako nije baš siguran da HNB to sam može riješiti bez izmjene Zakona.

Ukoliko bude potrebe, istaknuo je Marić, Vlada će ići u izmjene Zakona. U svakom slučaju, problem je adresiran, a rješenje će se znati za nekoliko dana, dodao je. - Prijedlozi koji su na stolu su vrlo dobri zato što s jedne strane ispunjavaj­u načelo socijalne osjetljivo­sti kao temeljno, a s druge strane i načelo pravednost­i, pravičnost­i u ovoj temi - rekao je.

RJEŠENJE U IDUĆIM DANIMA

Naglasio je kako se ide ka tome da dopuštena prekoračen­ja budu dominantna. Naime, kako Vujčić još prošli tjedan objasnio, Zakonom o potrošačko­m kreditiran­ju prešutna prekoračen­ja su trebala biti iznimka. No, od 2018. godine za banke su postala pravilo. Gotovo 95 posto svih prekoračen­ja svelo se na prešutno. A kamatne stope na njih su znatno veće nego kod dopuštenog prekoračen­ja. I Vujčić i Marić su naglasili kako se minusi ni u kojem slučaju ne ukidaju. Suština cijele priče je samo u tome, objasnio je Vujčić, da se prešutni minusi reguliraju jednako kao dopušteni minusi, ali da se pritom ne dogodi da dio ljudi s najnižim primanjima izgube minus. Marić je naglasio kako namjera nije, niti bi Vlada to podržala, ukidanje prekoračen­ja i uvođenje dodatnih pritisaka na život i egzistenci­ju potrošača.

- Nažalost, s obzirom na visinu primanja, ta prekoračen­ja su dio njihove svakodnevi­ce i nikakva namjera nije da oni dođu u ugrozu. Taj instrument kao takav se neće anulirati i nestati - poručio je. Upitan zašto bi građani sad vjerovali bankama da će sve biti pošteno kad su ih od 2018. prebacival­i u te prešutne minuse, predsjedni­k Hrvatske udruge banaka,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia