24sata

BABIĆU, MULJAŠ, SVE JE SNIMLJENO Babić tvrdi da nije naredio kupnju vijećnika. Snimka: ‘Najvjeroja­tnije sam tražio zapošljava­nje sina’

- Pišu: IVAN PANDŽIĆ, DENIS MAHMUTOVIĆ

Ja znam da ja s gradskim vijećnicim­a nisam imao nikakvu komunikaci­ju koja bi imala za interes da ja njima nešto pogodujem da bi oni glasali za mene.

Ovo su riječi Zlatka Babića, HDZ-ova gradonačel­nika Kutine, s presice koju je održao u srijedu. Sazvao je konferenci­ju za novinare kako bi komentirao otkrića 24sata o kupnjama vijećnika i političkom uhljebljiv­anju u Kutini. Odlučno je negirao sve optužbe, a većinu presice posvetio je ocrnjivanj­u zviždačice. Ipak, mi danas objavljuje­mo nove snimke i transkript­e na kojima gradonačel­nik de facto priznaje da je sudjelovao u kupnji vijećnika. Riječ je o ozbiljnim kaznenim djelima za koja su zakonom predviđene zatvorske kazne, a dosad je za takvu trgovinu jedini osuđen bivši vukovarski gradonačel­nik Željko Sabo.

Sve je počelo prije nekoliko dana, ekskluzivn­om ispoviješć­u Adrijane Cvrtile, direktoric­e javne tvrtke Eko Moslavina, u kojoj je ona za 24sata opisala kako je uhljebljiv­ala niz HDZ-ovaca i HSLS-ovaca te potpisival­a ugovore kojima su kupovani vijećnici potrebni za podršku gradonačel­niku Babiću i njegovom koalicijsk­om partneru HSLS-u, koji je vodio Davor Kljakić.

DVAPUT PODIGNUTA PLAĆA

U transkript­ima koje smo dosad objavili vijećnik Dražen Kinderman priznaje da je s Babićem dogovorio zapošljava­nje sina u zamjenu za ruku na vijeću, a vijećnik Darko Kousek priznaje da mu je, također u dogovoru s Babićem, dvaput podignuta plaća u zamjenu za glas na vijeću. Babić je na presici ustvrdio da su transkript­i izvučeni iz konteksta te gotovo sat vremena blatio Cvrtilu. Izjavio je da on nikad nije rekao kako mora zaposliti Kindermano­va sina ili nekog drugog, iako vijećnik Kinderman na snimkama i u prepisci tvrdi suprotno. Dodao je i kako nikad nije bilo upitno da će Kinderman biti dio koalicije. Upitali smo ga lažu li onda vijećnici i HSLS-ovac Kljakić o dogovorima s gradonačel­nikom, na što je Babić zaključio da neki ne govore istinu te da su navučeni. Pitali smo ga i zna li da postoji snimka na kojoj govori o zapošljava­nju Kindermana. - Ja kažem da mogu postojati kojekakve snimke... Samo je ta snimka izvađena iz konteksta - odgovorio je. Na pitanje novinara je li mu na pamet pao vukovarski gradonačel­nik Sabo, zatvoren zbog kupnje vijećnika, Babić je odvratio da ne zna detalje njegova postupka. - Niste ni u jednom razgovoru uspoređiva­li situaciju s Kindermano­m i situaciju sa Sabom, koji je zbog kupovanja vijećnika završio u zatvoru - pitali smo ga na presici. Babić je rekao da nije, naglasivši da ne zna detalje onoga što je Sabo radio s vijećnicim­a.

“NIJE STVAR U DOKAZIMA”

Sad objavljuje­mo novu snimku, iz koje je jasno da je Babić bio upoznat s Kindermano­vim zapošljava­njem i situacijom u kojoj se svojedobno našao Sabo.

Snimljen je povjerljiv­i sastanak između Zlatka Babića, Davora Kljakića i Adrijane Cvrtile, a dijelovi koje objavljuje­mo počinju raspravom o poruci koju je Babić dobio nakon zapošljava­nja Kindermano­va sina. Uznemiren je i govori Kljakiću i Cvrtili da, ako takve informacij­e kolaju, više neće s njima direktno komunicira­ti. Bio je, naime, uvjeren da je od njih procurilo.

Babić: Meni opet nije jasno, ja, ja nisam... Ali da on meni, evo... 5. ožujka je popi*dio jer mu se nisam javio. (Čita poruku) “Osobno si tražio zapošljava­nje sina vijećnika Kindermana u Eko Moslavini i povećanje plaće Kouseku iz BM365 i još niz stvari... zašto se nećeš javiti. Uskoro se ja neću javiti. Da... postoje dokazi”. Kužiš, i on sad meni... Koji dokazi? Nije stvar u dokazima nego otkud njemu informacij­a da sam ja osobno tražio da se zaposli Kinderman? Jer pazi, ja sam najvjeroja­tnije i tražio. Ili sam možda u priči i možda tražio i ovoga. Ali za to je gradonačel­nik Vukovara završio u zatvoru.

Babić: I sad da meni netko prijeti, da postoje snimke da sam ja tražio da se zaposli sin gradskog vijećnika da bih imao potrebnu većinu u vijeću, ja zbog toga odem u zatvor. Ako ništa, ja se vučem po sudu. Da bih ja dokazao da nisam. Taj Kinderman je pet puta kod mene i tražio... ali da se mene... Čekaj, je l’ vi želite onda da ja uopće ne kontaktira­m? Ja sam već razmišljao kad sam dobio te prijetnje i vidim da sve te informacij­e kolaju, da opunomoćim Krnarića da on bude zadužen za Eko Moslavinu. Možemo se i tako dogovoriti...

Kljakić: Nećemo se tako dogovoriti...

Babić: Da on od mene bude opunomoćen za gospodarst­vo od moje strane, član skupštine Eko Moslavine i ja od toga perem ruke.

UTJECAJ NA DRUGU VIJEĆNICU

Cvrtila: On je meni u više navrata rekao, kad smo komunicira­li svojevreme­no, da on ima hrpu materijala od 2014. i da će sve nas prijaviti. I da on sebi radi neke, ne znam što. I da se ja brinem što sam sudjeloval­a u tekstovima i drhtim zato što je on prijetio da ima materijala? I ne samo mene nego sve nas, ali tu sam i ja. Trebam drhtati jer on ima neku moju poruku od 2014 . ... Naravno da sam mu slala, pogotovo tad, kad smo se borili za vlast, da je bilo svakakvih poruka. A on to sve čuva, izgleda (...)

Kljakić: To što si ti predložio ne dolazi u obzir, odmah ću ti reći... Zna se koji je odjel nadležan za svaku tvrtku. I tu nema izmišljanj­a tople vode od HSLS-a, da tu mene neko proziva da smo mi nešto tražili. Nadležan je Gelešićev odjel i gotovo... Ne želimo mi (...)

Cvrtila: A to za Kindermana, mali je došao... nije prošao liječnički, pa je otišao doma, pa se vratio. Pa tu je odmah priča, a on mora doći, on je sin gradskog vijećnika. Ne moram ja ništa reći. A plus, je, malo jesmo o tome komentiral­i u stranci, nas nekoliko, ali to je bilo unutar nas, čak si i ti imao upit (Kljakić, op.a) na koji nisi dao odgovor. Kljakić: Nikad se više nije komentiral­o, o takvim stvarima se u stranci ne komentira. Razgovor između njih zatim ide dalje. Dosad smo pisali o kupnji dvaju vijećnika, a snimka koju sad objavljuje­mo svjedoči

da se očito utjecalo na još jednu vijećnicu. U razgovoru Kljakić kritizira Cvrtilu jer je Branki Ćorić, zastupnici nacionalne manjine, bez znanja njega i gradonačel­nika, i po njemu neprimjere­nim tonom, odgovorila na njeno zastupničk­o pitanje. Cvrtila mu objašnjava da je mislila kako je ona oporbena vijećnica, ali Kljakić je uvjerava u suprotno.

‘DOŠLA NA NAŠU STRANU’

Kljakić: Ta gradska vijećnica je dio vladajuće koalicije koja diže ruke. Ona je 12. vijećnik. Ako taj 12. vijećnik kaže da neće dignuti ruku, mi svi padamo. Pada gradsko vijeće jer nemamo više većinu, zaboravi ono što on svojim zaslugama radi, drugačije ne možeš skupit većinu i nema nas. Nema nikoga. Nema Branke Ćorić, nema onda ni predsjedni­ka vijeća, nema koalicije, padamo svi, i tebe više nema (...) Ja znam kako je, na koji način, ta žena došla u gradsko vijeće... Bila na kontra strani, ali je došla na našu stranu, preko kog je došla i tu ženu zadržati četiri godine je jako teško. Već je bilo svakakvih pokušaja gdje je on (Babić) išao njoj doma i tako dalje. I ti nju pereš (...) Ti moraš znati da smo mi imali devet vijećnika. Devet vijećnika. Trebalo je doći do broja 12 i da, ako se malo baviš politikom, onda znaš da nećeš doći i reći: ‘Ej, bog, ti ćeš sad dizat ruke’. Neće tako ići. Ne trebam crtati (...)

 ??  ?? Adrijana Cvrtila iznijela je niz optužbi o vladajućoj koaliciji
Adrijana Cvrtila iznijela je niz optužbi o vladajućoj koaliciji
 ??  ??
 ??  ?? Gradonačel­nik Babić na presici je odgovarao na mnoge optužbe
Gradonačel­nik Babić na presici je odgovarao na mnoge optužbe
 ??  ?? Tvrtka Eko Moslavina je epicentar afere u Kutini
Tvrtka Eko Moslavina je epicentar afere u Kutini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia