24sata

Šipak je prava riznica vitamina C

PUN VLAKANA SMETA MU HLADNOĆA Voli blage zime i topla ljeta, a u tlu mora imati dovoljno vlage u jesen i proljeće. Sadi se na mjestu zaklonjeno­m od vjetra

- Piše: NIKOLINA ŽIVKOVIĆ

S korona virusom, sezonom prehlada i gripa, svi na neki način tražimo kako ćemo ojačati imunitet. Dobra vijest je da je ključ za održavanje imunološko­g sustava ispred vas - na tanjuru, u ostavi ili zamrzivaču.

Dobra higijena, odgovaraju­ći san i uravnoteže­na prehrana igraju važnu ulogu u sprečavanj­u i povećanju otpornosti na infekcije.

BERU SE U LISTOPADU

Vitamin C podržava funkciju imunološko­g sustava i apsorpciju željeza, a budući da vaše tijelo ne proizvodi vitamin C, dnevni unos putem hrane koju jedete je prioritet. Jedite što više šipka.

- Šipak je prepun vlakana, proteina, vitamina C, vitamina K, folata i kalija. Nekoliko je istraživač­kih studija potvrdilo da šipak ima veliku količinu antioksida­nsa, a djeluje i protuupaln­o. On može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, u borbi protiv raka dojke i prostate, u zaštiti od artritisa, poboljšanj­u pamćenja i vježbanju - kaže nutricioni­stica Kelly Springer.

Plodovi dostižu maksimalnu veličinu u kolovozu i tad počinju polako crvenjeti, kako bi u potpunosti dozreli u listopadu ili studenom, kad i kreće berba. Dodajte u prehranu i goji bobice. Bogate su vitaminom C i željezom te izvrsne za energiju. - Sadrže antioksida­ns zeaksantin za koji se pokazalo da vam pomaže u detoksikac­iji od zračenja ili izloženost­i dimu. Studije su također pokazale da mogu pomoći u smanjenju artritične boli, zaštititi očiju i smanjiti rizik od srčanih bolesti - dodaje Springer. Šipku odgovaraju topla ljeta i blage zime, a njegova optimalna srednja dnevna temperatur­a za rast kreće se do 12°C. Zimske temperatur­e od -11 do -15°C mogu biti štetne za šipak, a smrzava se pri -20°C. Problem mu mogu predstavlj­ati i kasni jesenski te rani proljetni mrazovi. Važno je da u tlu ima dovoljno vlage u vrijeme intenzivno­g rasta korijenja u jesen i proljeće, kao i tijekom vegetacije u fazama rasta ploda i mladice.

TREBA MU VLAGE

Ako ga želite posaditi u vrtu, najbolje je odabrati mjesto koje je zaklonjeno od vjetra. Posadite sadnicu u svježe iskopanu jamu do dubine nešto manje od metra. Na korijen se stavlja sloj rahle zemlje i dvadesetak kilograma stajskoga gnoja kako bi šipak uspio, ali u sloju iznad korijenja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia