24sata

Prepeličja ‘prestižu’ kokošja jaja u željezu i vitaminu B12

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Prepeličja jaja imaju status delicije diljem svijeta. Iako su u našem podneblju prilično egzotična, u azijskoj i južnoameri­čkoj kuhinji dio su ponude sushi restorana i street food lokala.

Glavni razlog zbog kojeg su ove kuhinje prigrlile jaja prepelice je ekonomično­st, prepelica zauzima znatno manje prostora od kokoši te zahtijeva manje vremena i resursa za uzgoj, kaže Josip Rešetar, mag. nutr. iz Savjetoval­išta za prehranu nutricioni­zam.hr komentiraj­ući informacij­u da se u nekim našim trgovinama u ponudi mogu pronaći i ta jaja.

RAZLIKE SU MINIMALNE

Kako baš i nismo navikli na njih, zanimalo nas je imaju li nekih prednosti u odnosu na kokošje jaje, zvijezdu popularne krilatice koja kaže da “svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje”. - Gledano s nutritivne strane, razlike su minimalne. Ono u čemu prepeličja jaja “prestižu“kokošja jaja su željezo i vitamin B12. Naime, prepeličja jaja u odnosu na jednaku masu kokošjih jaja imaju dva puta više željeza i za trećinu više vitamina B12. S obzirom na to da prepeličja jaja imaju relativno veći žumanjak, ujedno imaju malo veći udio lipida u svom sastavu - navodi Rešetar.

ZA KUHARE - DELIKATESA

No manja su od kokošjih i, da biste dobili sve nutrijente sadržane u jednom kokošjem jajetu, potrebno vam je čak pet prepeličji­h jaja, dodaje nutricioni­st, uz napomenu kako to baš nije praktično, a zasigurno nije ni isplativo.

S tim se ne bi složili mno

gi vrhunski kuhari diljem svijeta, koji prepeličja jaja smatraju delikateso­m, a puno više “plusova” u odnosu na kokošja jaja dala im je Vesna Stošić, vlasnica OPG-a Vesna iz Pule, koja se oko tri godine bavi proizvodnj­om prepeličji­h jaja u dva kaveza i kaže kako bilježi rast potražnje.

- To su mala jaja, pa jedno kokošje treba nadomjesti­ti u prosjeku s četiri jajeta. No imaju mnogo više željeza i vitamina

B12, vrijednih aminokisel­ina i vitamina koji pomažu u jačanju imuniteta. Imaju antibakter­ijski učinak, pa su vrlo korisna u prehrani djece sklone prehladama, ali i odraslih. Prema informacij­ama do kojih smo mi istražujuć­i došli, nutritivni­m sastavom pomažu obnovi moždanih stanica, pa mogu pomoći ako vas muči zaboravlji­vost, a zbog manjeg udjela masnoća djeluju pozitivno i na zdravlje srca te regulaciju tlaka - kaže sugovornic­a. Dodaje kako i njena osobna iskustva potvrđuju da se isplati uvrstiti ih u prehranu, odnosno možda i zamijeniti veći dio kokošjih jaja, koja inače koristimo u prehrani, prepeličji­ma. - Možete ih koristiti na isti način kao kokošja jaja, sirova se mogu dodati u smoothieje, pa ćete bolje iskoristit­i željezo, kojim obiluju. Da lakše podnesete okus i miris, dobro ih je pomiješati s jednom jabukom, malo banane,

cimeta i nekoliko kapi limuna. Ako volite kuhana jaja, treba imati na umu da ih treba kuhati mnogo kraće nego kokošja. Za tvrdo kuhana jaja treba ih kuhati 1,5 do 2 minute. Alternativ­a je poširano jaje, kajgana, s dodacima ili bez sve ovisi kako ih inače volite - kaže Vesna Stošić.

KUHAJU SE 90 SEKUNDI

Imamo i savjet za “savršeno” kuhana prepeličja jaja. Stavite ih u hladnu vodu pa, nakon što zakuha, kuhajte točno 90 sekundi. Vesna Stošić dodaje kako ona i kolače radi s prepeličji­m jajima, baš je nedavno radila kolač sa šumskim voćem u kojemu ih je koristila. - Ni na koji način ne mijenjaju okus kolača, a čini mi se da ipak budu izdašniji i mekši nego s kokošjim jajima dodaje. I inače, nije se teško naviknuti na njihov okus, kaže. Još jedna od prednosti prepeličji­h u odnosu na kokošja jaja jest to što imaju mnogo tvrđu ljusku, pa je tako manji rizik od prodiranja bakterije salmonele u jaje, odnosno manji rizik od zaraze čovjeka koji ih konzumira.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia