24sata

‘VATRENI’ SU DOBILI NOVI DOM - POLJUD

Zlatko Dalić u jubilarnoj 50. utakmicina klupi Hrvatske pronašao neke odgovore, ali svi su složni...

- Piše: ANTE BUŠKULIĆ

Trojka. To je bila ocjena kojom je većina navijača u anketi na 24sata ocijenila izbornički mandat Zlatka Dalića, njegovih prvih 49 utakmica na klupi. Među kojima je i - finale Svjetskog prvenstva.

Nakon jubilarne pedesete, Dalić statističk­i nije najbolji izbornik. Štoviše, izbornik je s najviše poraza na klupi Hrvatske i prosjekom pobjeda nižim od Bilića, Čačića, Štimca, Kovača i Jozića. Pod njegovim vodstvom reprezenta­cija prima 1,36 golova po utakmici, po čemu je čak i najlošiji! S druge strane, Dalić je Hrvatsku odveo do svjetskog srebra, jedini je izbornik uz Ćiru i Bilića koji je “vatrene” vodio na dva velika natjecanja, jedini je uz Ćiru na dva velika natjecanja prošao skupinu, a za dva mjeseca slavit ćemo ga, vjerujemo, kao prvog izbornika s tri velika natjecanja. Pedeseta utakmica na klupi - jubilej koji su doživjeli još jedino Ćiro i Bilić te obojica izgubila tu utakmicu - dobro je utabala put do Katara. Hrvatska je četiri utakmice prije kraja kvalifikac­ija prva, u tri utakmice protiv tri jača konkurenta imala je 43 udarca na gol, 15 u okvir. Idemo dalje: nakon šest kola jedino Danska ima bolju obranu u cijeloj Europi. Danci nisu primili ni jedan, a naši tek jedan gol. Moć, odnosno još više nemoć u proljetnim okršajima, pokazuju i kartoni: u prve tri utakmice Hrvatska je dobila deset žutih, u tri rujanske samo jedan jedini, i to Ivušić zbog zadržavanj­a vremena u Bratislavi!

IGRALO 19 IGRAČA

A Dalić je definitivn­o prelomio da više neće ovisiti o junacima iz Rusije, koji ne igraju u klubovima. Dobio je širinu, puno novih igrača, potvrdio da Ivušić, Sosa, Juranović, Livaja, Čolak, Pašalić, Ivanušec, Oršić... zaslužuju kockasti dres i mogu donijeti pobjede. Od 23 igrača u ovoj akciji jedino su neumorni Brozović i Juranović odigrali sve minute, ali jedino Gvardiol zbog ozljede, te Sluga, Uremović i Moro nisu uopće zaigrali. Znači, u tri utakmice igralo je 19 igrača. I tri posve različite početne postave. Da, dobili smo i odgovor na pitanje možemo li bez Luke Modrića. I na kraju, dobili smo dom reprezenta­cije. Godinama su reprezenta­tivci “u offu” govorili kako se najbolje osjećaju u Zagrebu jer ostali su stadioni bili premali, a u Splitu ih je prečesto okruživala negativna energija, ali Dalić od prvog dana zaziva:

- Jedan od prvih ciljeva mi je vratiti reprezenta­ciju u Split. Ovo je reprezenta­cija svih Hrvata i želim da igramo posvuda.

To “posvuda” malo po malo znači svugdje osim u metropoli. Što je sramota čelnika Zagreba, ali i šansa koju su Split, navijači hrvatske reprezenta­cije u Splitu i Dalmaciji objeručke prigrlili. - Nemamo što razmišljat­i o idućim utakmicama, ajmo svaku igrati na Poljudu euforično je zavapio Nikola Vlašić.

To se neće dogoditi, ali zbog atmosfere u Splitu i stanja maksimirsk­og stadiona najveće će utakmice reprezenta­cija sigurno do daljnjega igrati u Splitu. Novom domu “vatrenih”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia