24sata

ODLUKA U ZADNJEM KOLU PROTIV RUSA?

BORBA ZA VRH Hrvatska ne može osigurati Katar prije studenog. A drugo mjesto vodi u play-off, iz kojeg će tek tri od 12 momčadi na SP

- Piše: JOSIP TOLIĆ

Trzaj glavom Nikole Vlašića duboko u sudačkoj nadoknadi i provjera u VAR sobi koja je završila sretno za Hrvatsku omogućili su “vatrenima” pogled s prvog mjesta nakon rujanske faze kvalifikac­ija za Svjetsko prvenstvo.

Baš kao što je to bilo nakon prvog okupljanja u ožujku, gotovo potpuno smo izjednačen­i s Rusijom. Uz malu razliku: onda smo imali i jednaku gol-razliku, a sad ipak imamo jedan gol bolju. I to na kraju ne mora biti nimalo nevažno.

Za razliku od prebukiran­og ožujka i rujna, u listopadu i studenom ostale su po dvije kvalifikac­ijske utakmice, nakon kojih će se znati deset pobjednika skupina i izravnih putnika u Katar. Što sad očekuje Hrvatsku? Hrvatska će u idućem kolu 8. listopada gostovati na Cipru, koji je s četiri boda gotovo otpisan, a tri dana poslije u Osijeku dočekuje Slovačku.

RUSI MORAJU U SLOVENIJU

S druge strane, Rusija u Kazanju ima utakmicu sa Slovacima, kojima je ta utakmica praktički “biti ili ne biti” jer zaostaju četiri boda, a tri dana poslije gostuje u Mariboru kod Slovenije, kojoj bi čudo trebalo da se domogne Mundijala. “Vatreni” u listopadu ipak ne mogu osigurati vizu za zimski Mundijal jer, čak i da pobijede u obje utakmice, a Rusi izgube svoje dvije, “zbornaja” bi u zadnja dva kola imala teoretsku šansu završiti ispred. Morala bi dočekati poraz Hrvatske na Malti i pobijediti Cipar pa Hrvatsku na Poljudu.

S druge strane, Hrvatska do plasmana na SP može najranije u pretposlje­dnjem kolu, do čega je ipak u igri ostalo još mnogo kombinacij­a.

Kako osigurati najmanje playoff? Do posljednje utakmice, 14. studenog, još su tri bitne stanice i Hrvatska prvenstven­o mora gledati kako pobijediti Cipar pa Slovačku. Ako Rusi pritom negdje izgube koji bod, to bolje jer bi im u takvim kombinacij­ama u zadnjem kolu igrala samo pobjeda.

Ako već ne može osigurati prvo, Hrvatska u idućem okupljanju može osigurati najmanje drugo mjesto i play-off. Za to joj u svakom slučaju treba pobjeda nad Slovacima u Osijeku, a uz obje pobjede sigurno će biti među prva dva.

Što donosi drugo mjesto?

POLUFINALE I FINALE

Hrvatska je na dobrom putu do Katara, ali do konačnog plasmana ipak ima mnogo posla. Završi li druga, ići će u dodatne kvalifikac­ije s ostalih devet drugoplasi­ranih i dvije najbolje selekcije iz posljednje Lige nacija koje nisu završile među prva dva. Najboljih šest po učinku bit će nositelji, ostali nenositelj­i i po četiri će reprezenta­cije u tri ždrijeba (sustav polufinale i finale na jednu utakmicu u ožujku 2022.) odlučivati o zadnja tri putnika na SP.

 ??  ?? Hrvatska i Rusija u rujnu su osvojile po sedam bodova
Hrvatska i Rusija u rujnu su osvojile po sedam bodova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia