24sata

Mavrović: Spadam u vrh, vidjet ćete!

U PETAK U RING Bit će treći najstariji boksač u povijesti, s 52 se borio i Larry Holmes. Suparnik mu je upola mlađi. ‘Žena me podržava, uz mene je više nego ikad’, kaže Željko “SPREMAN SAM ZA DESET RUNDI PO TRI MINUTE, JEDINO JOŠ MOŽDA NISAM ZA NASLOV”

- Piše: ANTE BUŠKULIĆ

Potvrdio nam je to Željko Mavrović (52) dva dana uoči povratničk­e borbe. Natjecatel­jskom se boksu vraća 23 godine nakon poraza od Lennoxa Lewisa u borbi karijere, za svjetski naslov, i prekida karijere. - Suparnik? Uh, teško mi je i izgovoriti njegovo ime. Na koliko je rundi meč dogovoren? Nemam pojma! Niti znam koja sam borba po redu na priredbi u Klagenfurt­u.

Sve je to u ovom trenutku nevažno. Njemu je važno samo da je napokon dobio šansu. Ono za što luđački trenira već više od godinu dana.

- U punom sam treningu, i to odrađujem vrhunske treninge, spariram s mladićima od dvadesetak godina, i idem probati. Spreman sam za deset rundi po tri minute, jedino možda još nisam spreman za napad na titulu.

OK, nije za zamjeriti za prvi meč nakon 23 godine... Nego, to znači da ste spremni kao na vrhuncu karijere, uoči borbe s Lewisom?

- Ne znam, to ćemo vidjeti u ringu, tek onda dobit ćemo

Željko Mavrović trenira godinu dana odgovor - ipak spušta euforiju Željko.

No kad smo razgovaral­i proljetos, samouvjere­no je rekao da bi i danas bio teškaški prvak Hrvatske.

- Eto, i Filip Hrgović i Petar Milas, koji ima teži meč od svih nas (protiv olimpijsko­g pobjednika iz Rija Tonyja Yoke, nap. a.), bore se isti dan, tu je i Alen Babić, nas četvorica vrhunskih boraca. Spadam među njih, vidjet ćete...

Ide li obitelj s vama u Klagenfurt? Ili prijatelji, navijači? - Obitelj će gledati doma, nisu još za takva putovanja.

Sa mnom će biti treneri Vlado Božić i Željko Golub, a malo je vremena, tek u utorak navečer smo objavili da je meč. No, bit će ondje hrvatskih navijača zbog Hrgovića. A bit će prilike i da neki na mečeve dođu zbog mene - opet će optimistič­no, ali nema dugoročne planove i dogovore s promotorim­a: - Idemo korak po korak, iako mi je Karajica rekao da će se, ako sve bude u redu, pobrinuti i za iduće nastupe.

A kako je reagirala žena na vaš povratak borbama?

- Ona prati moje treninge i zna koliko sam spreman. Uz mene je stalno, sad više nego ikad zaključio je Mavrović, prema nekim izvorima treći najstariji boksač u povijesti profesiona­lnog boksa.

Manje poznati Englez Steve Ward vratio se u ring 23 godine

nakon prekida karijere, s 54 godine, i borio se do 62. Amerikanac Jack Johnson rodio se još u pretprošlo­m stoljeću i borio sa 60 godina, a kao Mavrović s 52 borili su se Dewey Bozella i legendarni Larry Holmes. Bernard Hopkins zadnji je meč imao s 51, Roberto Duran s 50, George Foreman s 49, Archie Moore s 47...

Eh, da, protivnik (čijeg se imena Željko nije mogao sjetiti)... On je Gruzijac Ramazi Gogičašvil­i. Ima 26 godina i profesiona­lni omjer 14 pobjeda (šest nokautom), 35 poraza (19 nokautom) i dva remija.

Prije deset dana izgubio je tehničkim nokautom od Agrona Smakićija, a u listopadu 2019. nokautirao ga je i Alen Babić. Rekli bismo: baš po mjeri za povratak Šake sa Srednjaka. Da vidimo je li doista u formi u kakvoj ga pamtimo iz ‘90ih godina...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia