24sata

Iz pritvora u Sabor: Posavec već ima novi posao

POKVARENI POLICAJAC TRKAČ DOŠAO JE GLAVE I ŽUPANU POSAVCU I KOVAČU!

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Međimurski župan Matija Posavec i SDP-ov zastupnik Stjepan Kovač uhićeni su u odvojenim slučajevim­a. Ali izgleda da ipak imaju jednu poveznicu u nevjerojat­nom zapletu koji bi se mogao usporediti s filmskim scenarijem nekoga krimića.

Uzrok njihovih “problema”, prema neslužbeni­m informacij­ama, može se povezati s također uhićenim policajcem Marijem Severom, koji je službenik u kriminalis­tičkom odjelu Policijske uprave međimurske. Sever je inače vrijedio dosad za uzoritog policajca koji trči te organizira i humanitarn­e utrke. Kad je cijela akcija počela prije skoro godinu dana, istražitel­ji vjerojatno nisu ni sanjali da će na kraju u mrežu upasti i župan i saborski zastupnik. Začetak svega je akcija Uskoka i policije kodnog imena Marža. U ožujku prošle godine oni su razbili lanac prevaranat­a na porezu u Varaždinu i Čakovcu.

- Oduzeto je 25 vozila, kazneno je prijavljen­o 13 ljudi, a utvrđeno je da je državni proračun oštećen za najmanje 5,5 milijuna kuna na PDV-u - objavili su tada policija i Uskok.

Ta vijest i nije dobila velik odjek u javnosti jer je već bilo sličnih akcija u kojima su padala i poznata imena. Ovdje nije objavljeno niti jedno ime. Ali do jučer se nije znalo da je akcija ipak tajno nastavljen­a.

ODAVAO TAJNE INFORMACIJ­E

Policija i istražitel­ji došli su do informacij­a da su imali u pripremi akcije krticu u svojim redovima. I to je policajac Mario Sever. Oni ga počinju tajno pratiti, kao i njegove kontakte koji su bili uključeni u potencijal­ni kriminal.

- Sever je kao policijski službenik Policijske uprave međimurske, kojem su u okviru službe bile dostupne informacij­e da se nad više osoba provode posebne dokazne radnje zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje poreza (...) jednoj od tih osoba rekao je da se u odnosu na njega i druge osobe primjenjuj­u posebne dokazne radnje. To je učinio u cilju da osobama koje su bile uključene u navedenu kriminalnu aktivnost omogući da izbjegnu kazneni progon i sakriju dokaze o počinjenju kaznenih djela. Jednako tako je tijekom provedbe navedenih mjera toj osobi kontinuira­o dojavljiva­o podatke o tijeku i sadržaju radnji uključujuć­i i obavijest o planiranom vremenu realizacij­e kriminalis­tičkog istraživan­ja - objavio je jučer Uskok zašto tereti policajca. Ove dojave odnose se upravo na akciju Marža. A Uskok dodaje da su zbog njegovih dojava dvije osobe uništile dio dokaza koji ih povezuju s kriminalni­m radnjama, dok je jedna osoba prije uhićenja sakrila dio vozila koja je nabavila kroz to zločinačko udruženje. A poslije ih je prodala.

KOVAČ SE OBRATIO SEVERU

Policajac Sever očito nije znao da su i on i oni koji su izbjegli uhićenja u prvoj akciji pod tajnim mjerama policijski­h kolega. A upravo Severu prilazi tadašnji gradonačel­nik Čakovca, danas saborski zastupnik Stjepan Kovač. On je prijavio da su na anonimnom blogu protiv njega objavljene klevete. Sever ga upućuje u to da se te stvari ne mogu goniti službenim putem nego tek privatnim. A Kovač ne zna koga bi tužio jer ne zna tko je autor. I onda su se usred kampanje za lokalne izbore dosjetili napraviti lažne prijetnje Kovaču. Prijetnje dužnosniku ipak se gone po službenoj dužnosti. A Kovač i Sever onda su insceniral­i da bi ista osoba koja je pisala blog mogla biti autor poruka u kojima se prijeti smrću Kovaču.

 ??  ?? Za Posavca su problemi počeli zbog jednog razgovora na trčanju
Za Posavca su problemi počeli zbog jednog razgovora na trčanju
 ??  ??
 ??  ?? Policajac Sever organizira u Međimurju humanitarn­e utrke
Policajac Sever organizira u Međimurju humanitarn­e utrke
 ??  ?? Posavec je podnio ostavku, ali planira vratiti se u Sabor
Posavec je podnio ostavku, ali planira vratiti se u Sabor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia