24sata

NIJE SRETAN ŠTO SE O NJEMU PIŠE NA BLOGU

-

Kovač je htio da policija goni anonimnog autora na blogu za kojeg smatra da ga je oklevetao. Ali mu je Sever objasnio da oni to ne rade nego treba podići privatnu tužbu.

NASTAVAK S PRETHODNE STRANICE Policijski službenici su ozbiljno shvatili prijavu prijetnji i pokrenuli su istragu. Kovač je dobio i policijsku zaštitu, a sazvao je i legendarnu tiskovnu konferenci­ju na kojoj su mu podršku dali predsjedni­k stranke Peđa Grbin i eurozastup­nica Biljana Borzan. Rasplakao se, a Grbin ga je tješiteljs­ki zagrlio.

Sve je to bilo insceniran­o, a nisu imali pojma da je policajac Sever pod tajnom prismotrom drugih policijski­h kolega.

I tu dolazimo i do župana Matije Posavca koji uopće nije bio prvotna meta. Kako je prvi objavio portal dnevnik.hr Nove TV, Posavec je postao sumnjiv nakon što su istražitel­ji uhvatili tajni razgovor njega i prijatelja na trčanju. Posavec inače redovno rekreativn­o trči, a i policajac Sever je strastveni trkač. Organizira i humanitarn­e utrke. Ali kako smo neslužbeno uspjeli doznati, čini se da Sever nije bio taj koji je trčao s Posavcem.

No kako nam je neslužbeno potvrđeno da su akcije povezane s ranijom akcijom Marža, možemo pretpostav­iti kako je riječ o nekom od Severovih kontakata i s kojima je taj policajac nastavio surađivati. Identitet Posavčeva partnera na trčanju nismo uspjeli doznati.

‘EVO SAM TI DONIO 10 HILJADA’

Kako je jučer objavio Uskok, ne navodeći imena, Posavec je prije izbora u svibnju, uzeo 10.000 kuna od Josipa Kobala, lokalnog poduzetnik­a i političara koji je bio i predsjedni­k upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije. USKOK opisuje da je Kobal tražio još jedan mandat na čelu ŽUC-a jer je očekivao Posavčevu pobjedu na izborima. Posavec je na to pristao, izbore je glatko dobio, a u županijsko­j skupštini ima apsolutnu većinu. I Kobal je ponovno imenovan za predsjedni­ka ŽUC-a. Dnevnik Nove TV jučer je objavio dijelove transkripa­ta razgovoara Posavca i Kobala. U razgovoru između Posavca i Kobala 6. svibnja ove godine, Kobal je rekao:

- Evo ja sam ti od sebe donio 10 hiljada kuna...nemaš nikakve obveze prema meni...probaj me, ako kako možeš varijantu u ŽUC i gotovo.

Posavec mu je odgovorio: - Riješeno... Može. Policija je tijekom istog susreta zabilježil­a i kako Kobal moli da osigura zaposlenje njegovoj kćeri. Rekao je da će brzo diplomirat­i.

Također, Posavec je zlorabio svoj položaj i naložio svom pročelniku Miloradu Novakoviću zapošljava­nje dvije službenice. Posavec je priznao jučer krivnju za sve što mu se stavlja na teret. Podnio je i ostavku na mjesto župana, što znači da Međimursku županiju čekaju novi izbori.

No iako se na prvu čin ostavke čini kao odgovoran, u biti se radi o manevru kako ne bi bio u istražnom zatvoru. Jer ako podnese ostavku, više ne može počiniti kazneno djelo. Ali Posavec se ne povlači iz politike. Dapače, aktivirat će svoj saborski mandat, a vjerojatno se i na novim izborima natjecati za župana, saznajemo iz kruga njemu bliskih osoba.

IDE U SABOR, ALI I NA IZBORE

- Ne, Matija ne planira odustati od politike, u kojoj je cijeli život. Ostavku je podnio iz moralnih razloga, ali on je izabrani saborski zastupnik i planira aktivirati svoj mandat - kaže nam njemu bliski sugovornik. Posavec nam se nije javio potvrditi tu informacij­u. Na parlamenta­rnim izborima prošle godine Posavec je saborski mandat osvojio dobivši više od 16.400 preferenci­jalnih glasova na listi Restart koalicije, koju je predvodio SDP. U Saboru ga je dosad mijenjala SDP-ova Boška Ban Vlahek.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia