24sata

Glumila je i pisala, a prva se javila u eteru radija

Božena Begović 15. svibnja 1926. izrekla je poznate riječi koje su označile početak emitiranja programa Radio Zagreba. Bila je svestrana, otvorenog uma...

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Halo, halo, ovdje Radio Zagreb. Pozdravlja­mo svoje prve slušaoce i molimo da nam odmah telefonom javite kako nas čujete, poznate su rečenice koje je izgovorila prva spikerica Radio Zagreba Božena Begović 15. svibnja 1926. godine, oko 20.30 sati, nakon što je Krsto Odak na glasoviru odsvirao himnu.

Time je označila početak emitiranja programa Radio Zagreba, što se smatra začecima Hrvatskog radija, odnosno HTV-a. Od tada je na radiju nastupala kao spikerica i glumica te recitirala poeziju i čitala ulomke iz romana i drugih proznih djela, ali i uređivala te vodila prve emisije za djecu. Prema leksikonu HRT-a, taj je posao radila oko pet godina, iako ona u svojim biografski­m zapisima navodi da je tijekom tog vremena imala dugih razdoblja bez posla. Kao posebno teško vrijeme opisuje zimu 1928. u Zagrebu, koju je proživjela “bez zaposlenja, bolesna, bez drva u hladnome stanu, tako da se i voda u vrču na stolu smrzavala”.

Kako bilo, radio je bio samo usputna epizoda u njenom životu. Mnogo je poznatija kao glumica i dramaturgi­nja, no pravi uspjeh i karijera u kojoj se u potpunosti ostvarila svakako je karijera spisatelji­ce. U mnogim kritikama iz tog vremena njenu pisanu riječ nerijetko su uspoređiva­li s onim što je radila francuska spisatelji­ca i filozofkin­ja Simone de Beauvoir.

 ??  ??
 ??  ?? Najviše se ostvarila u
karijeri spisatelji­ce
Najviše se ostvarila u karijeri spisatelji­ce

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia