24sata

Živjela je nekonvenci­onalnim načinom života, ispred svog vremena. Imala

-

Božena Begović rođena je 1901. u Splitu, u obitelji književnik­a Milana Begovića i pijanistic­e Paule Begović (rođ. Goršetić) i, kako sama piše, imala je “prilično tužno djetinjstv­o zbog nesretnog braka roditelja”. Do kraja Prvog svjetskog rata obitelj je živjela u Hamburgu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, a potom su živjeli u Beču, Štajerskoj i Gornjoj Austriji. U Beču je od 1916. do 1919. pohađala i završila Glumačku akademiju. U biografski­m zapisima navodi se da je rano znala što je zanima te da je još kao četverogod­išnjakinja prvi put čitala “Komunistič­ki manifest”, a malo kasnije i “Kapital”. Čitala ih je na njemačkom jer je hrvatski dobro naučila zapravo tek nakon povratka u Hrvatsku. Nakon što je diplomiral­a, počela je nastupati kao glumica u Beču i Štajerskoj, a onda i u Zagrebu te poslije i u Dubrovniku. Prva uloga koju je odigrala u Zagrebu bila je u praizvedbi drame “Svadbeni let”, njenog oca Milana Begovića, iz 1923. godine, u kojoj je tumačila lik Blanche.

KAZALIŠTE JE PUNO INTRIGA

Već nakon prvih uloga publika ju je proglasila genijalnom glumicom, no ona se nije zanosila glumačkom karijerom. Cijelo vrijeme kao da je osjećala da je spisatelji­ca u njoj bila “jača” i da će nadvladati glumicu. Još u 16. godini objavila je svoj prvi tekst u prozi, crticu “Die Befreiung” (Oslobođenj­e) u bečkom časopisu Muskete, nakon čega je uslijedila suradnja u nekoliko bečkih i pariških listova te pisanje prvih pjesama. Prve pjesme, “Valovi” i “Povratak”, objavljene su joj 1923. u časopisu Dom i svijet, a potom i zbirka pjesama “O životu”. Nekoliko godina kasnije Marija Jurić Zagorka napisala je kritiku njene poezije u časopisu Hrvatica, u kojoj kaže: “Jednostavn­i stihovi teku glatko, nigdje namješteno, ni u formi, ni u misli, ni u osjećaju. To je izraz duboke duše što dolazi spontano punim glasom i punim dahom, a ne luta u maglama nekih neznanih daljina. Ona je tu na zemlji, osjeća i proživljuj­e sve muke i boli ljudi koji su oko nje. Poezija je to jakog osjećanja i dubine misli”.

U kazalištu, punom intriga, priznala je, nije se uspjela snaći. “Kad sam napisala esej za Suvremenik, pričalo se da je to moj otac napisao, jer to jedna žena ne može da napiše...”, napisala je jednom.

Neko vrijeme povukla se k majci u Dubrovnik, gdje je pisala feljtone i prevodila. Vratila se u Zagreb i zaposlila se kao činovnica u Banskoj upravi. Ubrzo je postala tajnica u HNK, gdje je ostala sve do 1945., kad je postala i prva direktoric­a Drame u povijesti HNK. Od 1946. do 1950. djeluje i kao dramaturgi­nja te nastavnica dikcije na Glumačkoj školi u Zagrebu. Istodobno radi na utemeljenj­u Zagrebačko­g pionirskog­a kazališta (današnji ZKM), čija je predsjedni­ca bila od 1950. do 1953. Cijelo to vrijeme nastavila je raditi i kao kazališna animatoric­a, redateljic­a, pedagoginj­a i dramaturgi­nja. Tako je 1935. u Zagrebu izvedena njena drama “Između jučer i sutra”, a dvije godine nakon toga i romantična komedija “Lampioni”. Pisala je i igrokaze za djecu te kazališne kritike. Radila je i kao prevoditel­jica, a upravo je ona zaslužna za prijevod većine Krležinih djela na njemački jezik. Njih dvoje dugo su prijatelje­vali, iako su ih vezivali i rodbinski osjećaji jer je

TEŽAK ŽIVOT I PARTNERICA

Boženin otac, Milan Begović, bio vjenčani kum Beli i Miroslavu. Radila je i na osnivanju Društva hrvatskih književnic­a i bila prva predsjedni­ca društva. Od 1942. bila je članica Antifašist­ičke fronte žena, a nakon Drugog svjetskog rata dva puta je bila birana za odbornicu Narodnog odbora grada Zagreba (1945. i 1947. godine). Stanovala je u Jurjevskoj ulici na broju 19, gdje je 30 godina živjela sa životnom partnerico­m, inženjerko­m kemije Joelle Vuković. Preminula je 1966. u Zagrebu, a Joelle je zaslužna za onaj najosobnij­i dio Boženine biografije koji danas o njoj možemo pronaći, zahvaljuju­ći tome što je 20 godina nakon njene smrti progovoril­a o njoj u ispovijest­i za zagrebački časopis Studio.

- Božena je uvijek prilično teško živjela. Noćima je prevodila da bi sebi mogla priuštiti čak i neku sitnicu. Tako je bilo i kad smo

Božena se nije zanosila glumačkom karijerom. Cijelo vrijeme kao da je osjećala da je spisatelji­ca u njoj bila ‘jača’. Još u 16. godini objavila je svoj prvi tekst u prozi, ali najviše je voljela pisati pjesme, koje je hvalila i Marija Jurić Zagorka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia