24sata

A je i životnu partnericu, što je tad bilo nezamisliv­o

-

počele zajedno stanovati. Mjesecima smo morale štedjeti da bismo kupile jedan čajnik i kao djeca se tome radovale - ispričala je tad. Za svoju partnericu rekla je da je bila zaigrana po prirodi.

‘PRVI PUT SAM ČULA LONDON’

Budući da Boženu pamtimo prvenstven­o kao prvi glas Radio Zagreba, zanimljivo je i što je o tom vremenu sama rekla, prisjećaju­ći se početaka radija 1966. godine:

- Ja do tada nisam čula radio, pa me tadašnji direktor odveo jednom radio inženjeru Siemensa koji je radio našu radiostani­cu. I tu sam prvi put čula London. Ogroman je utisak ostavio na mene taj prvi kontakt s ovim izvanredni­m tehničkim čudom. Osobito me se dojmilo saznanje da se na ovaj način može objediniti gotovo u istom trenutku čitav globus. Sa zanimanjem sam od tog trenutka pratila izgradnju naše stanice, registrira­la gotovo svaki detalj, a posebno su mi bili neobični drveni visoki stupovi za antene, pa mi se činilo kao da se gradi neka ogromna lađa kojom ćemo putovati u svijet. Kad je napokon bio postavljen jedan mali odašiljač u jednom sobičku mansarde dvorišne zgrade na Markovom trgu, osjećala sam u prvom času gotovo strah, osobito kad je bila prispojena električna struja, kad je aparatura počela da svijetli i zuji, i kad su tehničari prigodom jedne oluje ukopčavanj­em i iskopčavan­jem antene proizveli velike šišteće iskre koje su me zaprepasti­le. Tim više što je moje poznanstvo sa električno­m strujom bilo samo obični kontakt s kućnom rasvjetom. Što da duljim. S mnogo uzbuđenja i mnogo radosti u isto vrijeme otišlo je prvi put u eter: ‘Ovdje Radio stanica Zagreb’.

MNOGE SU GLUMICE BILE ŠVELJE

- Božena Begović kao glumica je djelovala u vrijeme u kojem su se žene već školovale za glumački zanat i bilo je uobičajeno vidjeti ih na sceni, nakon što su neke druge žene hrabro ‘probijale led’ - priča dr. Lucija Ljubić, izvanredna profesoric­a Odsjeka za kulturu i kreativne industrije na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku, znanstveni­ca koja se cijeli radni vijek bavi poviješću hrvatske književnos­ti i kazališta. Posebno se bavila poviješću hrvatskih glumica, o čemu je 2020. objavila i knjigu “Od prijestupn­ice do umjetnice. Kazališne i društvene uloge hrvatskih glumica”. Kaže kako su se prve profesiona­lne glumice afirmirale profesiona­lizacijom hrvatskoga glumišta 1840., a među njima su Franjica Vesel kao prva Hrvatica koja je glumila na materinjem jeziku.

- U 19. stoljeću glumice i glumci tek su zadobivali profesiona­lni status, formalnoga glumačkoga obrazovanj­a nije bilo, pa se i ansambl sastavljao od pripadnika različitih društvenih slojeva. Neke glumice bile su švelje, neke su nastupale u cirkusu, a malen ih je broj došao iz škola koje su vodile časne sestre, poput Ivke Kralj. Glumice i glumci iz prvih godina hrvatskoga kazališnog profesiona­lizma, posebice iz vremena prije 1860. i odlaska njemačkih družina, radili su u teškim uvjetima, a bili su prisiljeni svojim šarmom podilaziti i kazališnoj upravi i publici - priča naša sugovornic­a. Jedna od prvih glumica, nastavlja, koja je bila najbliža statusu prve hrvatske ženske glumačke zvijezde u drugoj polovici 19. stoljeća u Hrvatskoj, ali i u prvim desetljeći­ma 20. stoljeća, bila je Marija Ružička Strozzi, koja je nastupala kontinuira­no šezdeset i osam godina i tako glumački nadživjela mnoge kolegice.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia