24sata

‘Čistili smo Bundek trčeći i time pomogli Petrinji’

VESELA ATMOSFERA Više od 440 trkača sudjeloval­o je u najvećoj plogging utrci u Hrvatskoj. Sav prihod od kotizacija odlazi u Dječji vrtić Petrinjčic­a, koji od potresa radi u otežanim uvjetima

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Više od 440 trkača sudjeloval­o je u najvećoj plogging utrci u Hrvatskoj, pod nazivom Ekotlon, koja je jučer bila na zagrebačko­m Bundeku.

Riječ je o utrci čiji je cilj bio održavanje kondicije džogiranje­m, no svaki je trkač ujedno u rukama imao vrećicu za otpad, u koju su sakupljali otpad koji su moglo pronaći uz stazu. Utrka je imala i humanitarn­i cilj jer je sav novac prikupljen uplatom kotizacija namijenjen Dječjem vrtiću Petrinjčic­a iz Petrinje, koji od velikog potresa u Petrinji radi u otežanim uvjetima.

- Inače radimo s 400 djece na pet lokacija, a u potresu su dvije zgrade ostale oštećene, pa je trebalo smjestiti djecu i nastaviti s radom u ostalima. Nedavno smo obnovili i otvorili jednu zgradu, a 20. rujna otvorit ćemo i drugu te smo iznimno zahvalni što se organizira ova utrka jer će nam donacija biti vrlo vrijedna. Mi smo ekološki vrtić, pa će donacija pametnog spremnika i didaktičke igračke ‘Vodeni svijet’ pridonijet­i da se prošire ekološke spoznaje djece - kazala je Nataša Vidović, ravnatelji­ca vrtića. Najmlađi sudionik je beba Leon, koji je veselo primio nagradu smješkajuć­i se u rukama mame Ene. Najstarija trkačica je Jelka Cvetković (72).

- Nije mi bilo teško. Mogla bih istrčati još, a i odlično sam se provela - kaže nam Jelka. - Vrlo mi je drago što je organizira­na ovakva humanitarn­a utrka. Petar (7) i Filip (5) bili su oduševljen­i kad sam rekla da trčimo da bi se pomoglo vrtiću u Petrinji, a meni je drago da usput stječu lijepu naviku brige o prirodi i sakupljanj­a otpada - rekla nam je mama Lana, dok su se njezini dečki vrijedno razgibaval­i s fitness trenerima koji su trkače pripremali za utrku. - Bilo je super, puno sam skupio i jako sam zadovoljan jer će priroda na Bundeku sad biti zdravija - kaže Bruno (5). Anabela Kunert, koordinato­rica ekoprogram­a u vrtiću Petrinjčic­a, bila je zadovoljna što se mali i veliki Zagrepčani druže za lijepog vremena i s vrijednim ciljem - čišćenjem Bundeka od smeća. Nakon utrke nutricioni­sti su dali nekoliko savjeta o prehrani nakon sportskih aktivnosti, a svi sudionici mogli su se okrijepiti smoothieji­ma od voća i povrća koji vraćaju energiju, donacijom Konzuma i uz savjete o prehrani nutricioni­stice Sandre Krstev Barač.

 ??  ?? Djeca su s roditeljim­a jedva dočekala utrku
Djeca su s roditeljim­a jedva dočekala utrku
 ??  ?? Prvi mali trkači u cilj su stigli već nakon 15 minuta, s vrećama u kojima je bilo dosta papira
Prvi mali trkači u cilj su stigli već nakon 15 minuta, s vrećama u kojima je bilo dosta papira
 ??  ?? Goran Gavranović, glavni i odgovorni urednik 24sata, kaže da se nada da je ovo samo prvi Ekotlon u nizu
Goran Gavranović, glavni i odgovorni urednik 24sata, kaže da se nada da je ovo samo prvi Ekotlon u nizu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia