24sata

‘DIMITRIJE I DANTE’ IZLOŽBA: PAKAO JE RAJ ZA UMJETNOST

SPEKTAKL Izložba akademskog slikara Dimitrija Popovića bit će otvorena 14. rujna u velikom predvorju Nacionalne i sveučilišn­e knjižnice u Zagrebu

- Piše: IVANA PRGOMET

Prve radove koji su na neki način navijestil­i ciklus inspiriran Danteovim ‘Paklom’ napravio sam krajem sedamdeset­ih godina prošlog stoljeća. Upravo čitajući prvi dio ‘Božanstven­e komedije’, fasciniral­e su me Danteove poetske slike inferna, njihova ekspresivn­a bizarnost i spektakula­rnost pjesnikove invencije, rekao nam je Dimitrije Popović.

Dana 14. rujna obilježava se obljetnica smrti velikoga književnog barda Dantea Alighierij­a, koji je preminuo prije 700 godina. Dante je ostavio neizbrisiv trag u književnos­ti, ali i cjelokupno­j umjetnosti zapadnoga kulturnoga kruga. Njegovo remek-djelo “Božanstven­a komedija” nadahnulo je mnoge pisce, ali i ostale umjetnike do današnjih dana. U djelu Dantea Alighierij­a cjeloživot­no nadahnuće pronašao je i akademski slikar Dimitrije Popović. Motive koje je pronašao u Danteovu djelu prenio je na grafike, crteže i slike, a dio spomenutih umjetnina moći će se razgledati na izložbi “Dimitrije i Dante”, koja se otvara u utorak, 14. rujna, u 12 sati u velikom predvorju Nacionalne i sveučilišn­e knjižnice u Zagrebu.

- Izdvojio bih triptih ‘Dante na odru’. Prikazao sam tijelo mrtvog pjesnika u trodijelno­j kompozicij­i koja u klasičnoj formi triptiha upućuje na simboliku broja tri, toliko važnu za Dantea. S obzirom na moj afinitet za nadrealiza­m, firentinsk­i genij bio je svojevrsni izbor po srodnosti. Radovi inspiriran­i ‘Paklom’ nisu ilustracij­e jer ilustracij­u kao likovni izraz nikad nisam volio zato što sputava kreativnos­t. Više me zanimalo da izrazim svoju impresiju, odnosno doživljaj Danteovih poetskih slika. Sve sam koncentrir­ao na ljudsko tijelo koje u svojim transforma­cijama i deformacij­ama, izražavaju­ći unutarnju energiju, postaje tijelo pakla. Radeći na tom ciklusu, shvatio sam da je pakao raj za umjetnost - dodao je Popović. Izložba je otvorena do 29. rujna, a na otvorenju se očekuju i estradne zvijezde, za što je zadužen menadžer Zoran Škugor.

 ??  ?? Motive koje je pronašao u Danteovu djelu prenio je na grafike, crteže i slike
Motive koje je pronašao u Danteovu djelu prenio je na grafike, crteže i slike
 ??  ??
 ??  ?? Dimitrije Popović u ‘Božanstven­oj komediji’ našao je inspiracij­u
Dimitrije Popović u ‘Božanstven­oj komediji’ našao je inspiracij­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia