24sata

12 recepata za domaći kečap

Donosimo najukusnij­e recepte za domaći kečap. Birajte razne sastojke i iznenadite nepce

- Piše: TINA KOS

Riječ “kečap” nastala je od starog izraza iz jugoistočn­e Azije za riblji umak - “ke-tsiap”. U to doba ovaj umak nije imao nikakve veze s onim što jedemo danas.

Pripremao se od fermentira­nih slanih inćuna. Europljani su ga otkrili u 17. stoljeću i krenuli dorađivati dodavanjem svega i svačega. Najviše su voljeli ubaciti pokoju gljivu, a za rajčicama su rijetko posezali. Malo pomalo rajčice su počele zauzimati sve važniju ulogu u pripremi kečapa, a do kraja 19. stoljeća kečap od rajčica našao se na četvrtome mjestu najpopular­nijih umaka u Velikoj Britaniji i SAD-u. Za okus kakav poznajemo danas zaslužan je Henry J. Heinz, i to, možemo reći, pomalo slučajno. Naime, u kečap je dodao šećer i ocat kako bi mogao dulje stajati u trgovini i tako kreirao okus koji i dan danas mnogi rado jedu uz svakakvu hranu. Primjerice, Hrvati kečap najviše jedu uz pommes frites, pizzu, roštilj kobasice. Više vole onaj blagog okusa nego ljuti. Donosimo vam deset recepata za domaće kečape, od onih klasičnih do vrlo neobičnih, od brusnica, jabuka, šljiva, zelenih rajčica, cikle ili, pak, kečapa s pimentom. Osim toga, tu su recepti pogodni za ljude koji izbjegavaj­u bijeli šećer. Umjesto bijelog šećera možete dodati prirodne zamjene poput, recimo, brezina šećera ili meda. Otkrit ćemo vam i kako napraviti kečap za samo tri minute.

Ako je u receptu naznačeno da ogulite rajčice, uz ovaj trik ćete to napraviti bez muke. Svaku rajčicu zarežite lagano nožem u slovo X, ubacite je nakratko u vruću vodu pa u posudu s ledenom vodom. Ovaj savjet pomoći će vam da kožu s rajčica uklonite brzo i lako. Poželite li kečap nakon pripreme pasterizir­ati kako bi vam trajao dulje, napravite to ovako: na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite dobro zatvorene staklenke i dopunite lonac vodom tako da bude do 2/3 visine staklenki. Kuhajte na laganoj vatri oko pola sata pa vruće boce izvadite i poslažite u kutiju, koju potom dobro omotajte dekom (ili s više njih) - poanta je da se staklenke hlade što sporije kako bi se kečap dobro pasterizir­ao.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia