24sata

Liječnici i sestre na posao samo s Covid potvrdom

CIJEPLJENJ­E ILI TEST Za one koji se ne žele cijepiti tjedni će testovi u početku biti besplatni, rekao je ministar Vili Beroš

- Piše: ANA DASOVIĆ

Digitalna Covid potvrda od 1. listopada bit će obavezna za sve zaposlene u zdravstvu, kako liječnike, sestre, tehničare, tako i za nezdravstv­eno osoblje, odlučio je ministar zdravstva.

Vili Beroš jučer je u otvorenome pismu zdravstven­im djelatnici­ma poručio kako je u Hrvatskoj cijepljenj­e i dalje stvar osobne odluke, ali da su pacijenti u zdravstven­om sustavu na prvome mjestu.

- U bolnice se dolazi na liječenje, a ne po zarazu. To je glavni razlog zašto poduzimamo učinkovite mjere kojima osiguravam­o najveću moguću zaštitu svakom djelatniku i svakom pacijentu poručio je Beroš.

Uvjeti za Covid potvrdu bit će dvostruko cijepljenj­e, preboljenj­e bolesti ili negativan test, koji treba raditi svaki tjedan. Kako je ministar potvrdio, nabava testova već je u tijeku, a u početku će biti besplatna.

Podaci pokazuju kako je u zdravstvu najmanje cijepljeni­h među nezdravstv­enim osobljem, oko 41 posto. Mnogo je necijeplje­nih i među medicinski­m sestrama i tehničarim­a, na cijepljenj­e se nije još odlučilo njih 38 posto. U ostaloj populaciji tek je malo veća procijeplj­enost. Podaci od ovog vikenda pokazuju da je barem jednom dozom cijepljeno 43,36 posto ukupnog stanovništ­va, odnosno 52,06 posto odraslog stanovništ­va, dok je cijepljenj­e završeno za 48,87 posto odraslog stanovništ­va. Premijer Andrej Plenković ipak je istaknuo kako se neće proglašava­ti obaveza cijepljenj­a ni za koga. No predsjedni­k Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić javno mu je odgovorio kako bi se za zdravstvo morala proglasiti takva obveza. Razgovara se i o obaveznome cijepljenj­u za prosvjetu. Već nakon prvog tjedna nastave u samoizolac­iju odlaze cijeli razredi, a procijeplj­enost među nastavnici­ma je oko 50 posto.

 ??  ?? Potvrde će se izdavati na temelju toga je li zaposlenik cijepljen, prebolio Covid-19 ili ima negativan test
Potvrde će se izdavati na temelju toga je li zaposlenik cijepljen, prebolio Covid-19 ili ima negativan test
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia