24sata

Nisu ni u Čistoći Paze na šefov k

TOMAŠEVIĆ Grad im je popravio klupice i odvoz smeća je OK. To su zasad ‘privilegij­i’ Trešnjevča­na

- Piše: LAURA ŠIPRAK

Ne viđam ga sa psom Boškom više toliko. Češće vidim suprugu, priča nam sredovječn­i muškarac dok šeće psa Brozovom ulicom na Trešnjevci. Kvart je to zagrebačko­ga gradonačel­nika Tomislava Tomaševića.

- Znate kaj?! Ima jedna pjesma, zove se ‘Trešnjevač­ka balada’. Mi smo je u školi učili, to je od Zvonka Špišića. Priča o životu u ovom našem kvartu. Kaže jedan stih: ‘Kad prođu svjetla jutarnjeg vlaka, s jednom željom ostavljeno­m za nas - da bude sutra bolje nego danas’. Eto zato je Trešnjevka glasala za Tomislava. A ak’ nam nakon njega ne bude bolje sutra nego danas, bude se preselio, kaj?! smije se šetač psa.

Tu blizu, “na broju osam”, u najmnogolj­udnijoj općini u Zagrebu, živi gradonačel­nik i zasad ne namjerava seliti se. Problemi su ovdje tipično kvartovski - parkiranje je vječni trn u oku, skele već dugo ne odlaze iz Kranjčević­eve, Nove ceste,

Adžijine... Realno, Trešnjevka sjever je pretrpana, prenapučen­a, ali ima svoj šarm. Nekima je gradonačel­nik susjed. Neki su dovoljno bliski s njim, ili bar tako misle, pa ga zovu po nadimku.

- Senf je čvrst, pošten čovjek. Možda ovako na van tako ne izgleda, ali ima on u sebi tu mušku čvrstinu, kak’ bi se inače uhvatil u koštac s ovim hohštapler­ima - priča nam prosijedi čovjek dok pije prvu jutarnju kavu.

Sad je u penziji, a nekoć je imao urarsku radionicu u Tratinskoj.

‘NE BUDI STARI KONJ’

- Tu sam cijeli život, ovo je moj mali grad u gradu - kaže. Pitamo ga vidi li pomaka otkad je Senf gradonačel­nik.

- Pa kak’ ne?! Nije to sad ništa veliko, ali evo... Smeće nam više nije natrpano ispred zgrade. Trebalo je u parku popraviti klupicu i zvali smo dečke iz Grada još prije, ali nisu došli. A kad smo ga izabrali, klupica je bila popravljen­a u tjedan dana! I ne samo tu nego i u Brozovoj. Na njima vole sjediti i razgovarat­i naše stare dame, pa ja uvijek prođem i pozdravim. Ha, nikad ne znaš, možda je koja ostala udovica - objašnjava nam kroz smijeh.

- Pa populizam je to - dobacuje drugi susjed i kreće rasprava. - Kakav populizam?! - veli urar. - Ak’ je tebi klupica populizam i ti bi glasovao za nekog zbog klupice, onda si budala! Zato nam i je tak’. Ne vidiš širu sliku - objašnjava mu prvi kvartovski analitičar.

- Ma komunjare su to! I kaj, je l’ maknul skele? Nije - dobacuje drugi susjed, evidentno “antitomaše­vićevac”.

- Skele ti smetaju? Graditi se mora da imamo mlade obitelji, ovaj kvart je dušu dal za to. A to kaj nam deca nakon faksa vani odlaze, to ti nije smetalo, kao ni ta Juga, u kojoj si stan i posel imal? - veli urar.

- Ma komunjare...

- To nisu komunjare, to su ti zeleni. Vidiš kak ne znaš! To kaj misle i na socijalu i rade da nam svima bude tu ljepše, to ne znači da su komunjare. Pa deca su te gluposti odavno ostavila iza sebe, sad paze na ovo ludo vrijeme i promjene u klimi. Samo tak stari konji kak smo mi i dalje pričaju o Jugi. Ne budi stari konj!

KVART NIKAD NIJE BIO ČIŠĆI

Polako se povlačimo iz “Only fools and horses” rasprave i idemo dalje. U kafić do.

- Videl sam ga nekidan kak se žali da mu je teško na TV-u. Pa kaj se žališ, to si htel, to si sad imaš - govori ćelavi stariji muškarac u 50-ima. Njegov prijatelj u crnoj majici na kojoj piše “Tu smo zbog para” vadi cigaretu, teatralno je pali, povlači dim i kreće s

 ??  ?? Trešnjevka je kvart zagrebačko­ga gradonačel­nika Tomislava Tomaševića. Iz Valjavčeve ulice broj osam svako jutro biciklom ide na posao
Trešnjevka je kvart zagrebačko­ga gradonačel­nika Tomislava Tomaševića. Iz Valjavčeve ulice broj osam svako jutro biciklom ide na posao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia