24sata

Ispod sisačkog mosta letio sam 160 km/h

POTHVAT Pilot Josip Lacković u avionu je letio samo četiri metra iznad Kupe i nije imao pravo na pogrešku u tom trenutku

- Piše: ŽELJKO RUKAVINA

Razmak između stupova Starog zidanog mosta u Sisku je 34 metra. Sportski pilot Josip Lacković spustio se na četiri metra iznad razine vode i projurio ispod mosta.

U tom najopasnij­em trenutku letio je 160 km/h.

- Kad sam pronašao u arhivi da je prvi koji je 1932. proletio ispod, tada drvenog mosta, bio vojni pilot, Ivica Jakolić, koji je, kao i ja, iz Jastrebars­kog, odlučio sam se za taj pothvat – kazao nam je 67-godišnji Lacković, koji iza sebe ima oko 3000 sati leta. Dok je prolazio ispod, od sljemena mosta dijelilo ga je između 13 i 14 metara. Josip je morao biti vrlo oprezan jer pri brzini od 160 km/h i mala pogreška može loše završiti.

Jaskanski letač svoj je pothvat izveo u svom zrakoplovu Eurostar EV 79.

Prije leta morao je ishoditi sve dozvole Agencije za civilno zrakoplovs­tvo, a potom provesti i sve mjere sigurnosti. Srećom, vrijeme je bilo idealno. Velik broj Siščana okupljenih na obali Kupe pljeskom je pozdravilo Josipov let. Dok se približava­o mostu i kad je prošao ispod njega, ljudi su zadržavali dah. A kad je avion opet uzletio nakon prolaska ispod mosta, čule su se ovacije.

Josip je i u nedjelju bio aktivan na nebu. Nakon sisačkog aeromiting­a u subotu, dan kasnije bio je u Stubici, gdje je letio u čast proslavlje­nog vojnog pilota iz Domovinsko­g rata Rudolfa Perešina. Bio je u “ekipi” s Ivicom Ivandićem i Vlahom Ljubićem.

 ??  ?? Nakon prolaska ispod mosta pilot Lacković dobio je pljesak publike
Nakon prolaska ispod mosta pilot Lacković dobio je pljesak publike
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia