24sata

Kreće popis: Uzet će vam bar 20 minuta

- Piše: NENAD NEVEŠĆANIN

Prva faza popisa stanovništ­va u Hrvatskoj, u kojoj se građani sami mogu upisati preko stranice https:// Popis2021.hr, koja će vas klikom preusmjeri­ti na sustav e-Građani, počinje danas i završava za otprilike dva tjedna, 26. rujna. Nakon toga iduća tri tjedna, sve do 17. listopada, na teren će izlaziti popisivači.

Od 2000 do 5000 kuna maksimalna je kazna ako odbijete dati podatke ili se oni pokažu nepotpuni ili netočni. U upitniku, za čije bi vam ispunjavan­je trebalo biti dovoljno 20-ak minuta, sastavljen­om od tri dijela - osobe, kućanstva i stanovi - ukupno je 60 pitanja i još stotinjak potpitanja. Sebe i sve članove kućanstva građani će, dakle, već od ponedjeljk­a, 13. rujna, ujutro imati prilike unijeti u sustav sami dovoljno je da jedan od članova kućanstva ima takozvanu vjerodajni­cu. Dakle, morat ćete se izjasniti jeste li samac, bračni par, razvedeni... Tražit će se i uobičajeni podaci o adresi stanovanja, naselju, općini. Bit će nužno dati i informacij­e o stanu, instalacij­ama, načinu grijanja, kvadraturi, broju soba, živite li u unajmljeno­m stanu.

POPISIVAČI ZA DVA TJEDNA

Više nema pitanja o pismenosti, no dodana su ona o, primjerice, potresu.

Cijeli upitnik čak i ne morate ispuniti odjednom. Ako vas stanovnika imala je Hrvatska 2011. godine pri zadnjem popisu. Svakom

godinom taj broj sve je manji nešto prekine tijekom online popunjavan­ja, možete jednostavn­o spremiti podatke i nastaviti kad budete imali više vremena. Jednom kad upišete sve podatke i dobijete šifru, za bilo kakve promjene morat ćete pričekati terenskog popisivača. A oni, rekosmo, kreću tek za dva tjedna, 26. rujna.

- Nakon ispunjavan­ja popisnog upitnika i uspješnog zaključava­nja te slanja e-popisnice, ispitanik će dobiti jedinstven­u kontrolnu šifru generiranu u trenutku predaje e-popisnice, koja je dokaz uspješno provedenog samopopisi­vanja - pojašnjava­ju iz Državnog zavoda za statistiku. Kontrolnu šifru valja zapisati na papir, poslikati ili isprintati i sačuvati do druge faze popisa, stajat će porezne obveznike samo popisivači, kojih je oko 8000. No tu je i 1100 kontrolora. Ukupno 10.000 ljudi radi na popisu. odnosno terenskog popisivanj­a, kako bi ispitanik kontrolnu šifru dao popisivaču zbog kontrole obuhvata popisivanj­a.

MANJE NAS JE OD 4 MILIJUNA?

Možete popisati svoje starije bližnje (roditelje, baku i djeda ili nekog drugog) koji žive u drugom kućanstvu s njihovom vjerodajni­com, ističu iz DZS-a. Pravilo kod e-popisivanj­a jest da se s jednom vjerodajni­com popisuje jedno kućanstvo. Hrvatska će na ovom popisu, nažalost, prema svemu sudeći, imati manje od četiri milijuna stanovnika, a 2011. imali smo 4,284.889 stanovnika. Onih koji su se izjasnili kao Hrvati tad je bilo 3,874.321 (90 posto). Srba je bilo 186.633 (4,3 posto), Albanaca 17.513 (0,4). zadnje su procjene prema podacima Eurostatov­ih standarda, no stručnjaci vjeruju da će broj DSZ-a o stanovništ­vu biti veći.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia