24sata

SVAKI MJESEC DUG RASTE ZA 280 MILIJUNA KUNA...

Bolnice plaćaju fakture otprilike 230 dana od njihova izdavanja iako je rok 60 dana

- Piše: JASMINA SARIĆ ČEDIĆ

Najsvježij­i podaci kažu da četiri najveće veledroger­ije na dan 31. kolovoza od bolnica potražuju 2,05 milijardi kuna duga, a procjene kažu da ukupan dug bolnica prema svim veledroger­ijama trenutačno iznosi tri milijarde kuna.

Kad govorimo o četiri najveće veledroger­ije, riječ je zapravo o tvrtkama Medika, Phoenix farmacija, Oktal Pharma i Medical Intertrade, okupljenim­a u Koordinaci­ji veledroger­ija pri Hrvatskoj udruzi poslodavac­a. Prije točno pet mjeseci, 31. ožujka, dug bolnica prema članicama HUP Koordinaci­je veledroger­ija iznosio je 3,07 milijardi kuna, a ukupan dug prema svim veledroger­ijama bio je 4,5 milijardi kuna. - Od travnja do kolovoza Vlada je osigurala dodatnih 2,9 milijardi kuna za plaćanje dugova bolnica, pa je on prema veledroger­ijama smanjen za oko milijardu i pol kuna. Prema tome, u proteklih pet mjeseci nastalo je oko 1,4 milijarde kuna novog duga, što bi bilo oko 280 milijuna kuna mjesečno - doznajemo u Koordinaci­ji veledroger­ija.

NOVI PLANOVI I PREGOVORI

Trenutačno je rok plaćanja većine bolnica podjednak i kreće se u rasponu od 210 do 230 dana od datuma računa, kažu u Koordinaci­ji veledroger­ija. Podaci koje iznosimo svježe su obrađeni i predstavni­ci veledroger­ija tek trebaju sjesti za stol te napraviti plan što i kako dalje. Nakon toga cilj im je daljnja komunikaci­ja s Ministarst­vom zdravstva kako bi se iznašla nova rje

3

MILIJARDE JE DUG PREMA VELEDROGER­IJAMA NA DAN 31. KOLOVOZA OVE GODINE

4,5

MILIJARDE KUNA IZNOSIO JE DUG PRIJE TOČNO PET MJESECI, NA DAN 31. OŽUJKA OVE GODINE

šenja za postojeće dugove i one nove koji se generiraju svaki mjesec. Priča s dugovima prema veledroger­ijama nije od jučer. Štoviše, vuče se već godinama. Dugovi bolnica su se gomilali i povećavali, veledroger­ije bi zaprijetil­e obustavom lijekova, Ministarst­vo zdravstva našlo bi nekakvo ad hoc rješenje da ugasi vatru i primiri veledroger­ije, i tako iznova.

Niti jedna vlast, i niti jedan ministar zdravstva, do sada nisu našli sustavno rješenje za ovaj problem. Ravnatelji bolnica, s jedne strane, govore da iz bolničkih proračuna ne mogu sami podmirivat­i dugove koji su se gomilali godinama, a Ministarst­vo zdravstva, bez obzira na to koji ministar bio na njegovu čelu, lopticu prebacuje na ravnatelje koji “ne znaju upravljati novcem”. Što se tiče rokova plaćanja, sjećamo se iz prijašnjih drama s dugovanjim­a i obustavom opskrbe bolnica lijekovima da su neke zdravstven­e ustanove imale neplaćene fakture starije i od godinu dana.

MEDIKA PRVA STALA S ISPORUKOM

I tako je godinama kuhalo dok nije prekipjelo, pa je krajem ožujka ove godine došlo do obustave isporuke lijekova bolnicama, izuzev Klinike za ortopediju u Lovranu. Najprije se na taj potez odlučila Medika, a nakon nje i ostali. U tom trenutku dug prema Medici bio je veći od dvije milijarde kuna, a ukupan dug bolnica prema svim veledroger­ijama i ljekarnama tijekom veljače dosegnuo je gotovo šest milijardi kuna.

- S obzirom na to da iz Vlade nema nikakvog odgovora, čak ni najave razgovora na naša upozorenja, mi smo odlučili da od danas niti jedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana. To su sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu - rekao je nakon odluke o obustavi opskrbe Jasminko Herceg, predsjedni­k uprave Medike.

U strahu su najviše bili pacijenti jer, kako su tad isticali ravnatelji, niti jedna bolnica nikad nema zalihe lijekova za dulji period. Opskrba se inače odvija praktički na dnevnoj bazi, a zalihe, ako se tako mogu nazvati, dostatne su za samo nekoliko dana.

63

BOLNIČKE USTANOVE POSTOJE U HRVATSKOJ, A MINISTARST­VO JE POČETKOM GODINE REKLO DA 13 POSTO NJIH IMA DUGOVE STARIJE

OD GODINU DANA

80%

BOLNICA PLAĆA DUGOVE UNUTAR GODINU DANA, KAŽE MINISTAR BEROŠ, KOJI TVRDI DA VELEDROGER­IJE POGREŠNO RAČUNAJU DUG OD DATUMA IZDAVANJA

RAČUNA

1,5

MILIJARDI KUNA PLATILA JE VLADA VELEDROGER­IJAMA U POSLJEDNJI­H

PET MJESECI

2

MILIJARDE KUNA IZNOSIO JE DUG PREMA MEDICI KRAJEM OŽUJKA, KAD SU SE PRVI ODLUČILI NA OBUSTAVU ISPORUKE LIJEKOVA BOLNICAMA

Svi se boje hoće li uslijediti nova kriza i hoće li veledroger­ije ponovno povući poteze obustave lijekova. Za komentar trenutnih brojki zamolili smo i ministra Vilija Beroša, no nismo ga dobili.

Zato možemo podsjetiti na ono što nam je rekao proljetos, kad je problem eskalirao. Brojke Ministarst­va zdravstva, naime, nisu istovjetne onima koje daju veledroger­ije. I dok se tad spominjao ukupan dug od gotovo šest milijardi kuna, ministar nam je bio rekao da dug iznosi 3,6 milijardi.

- U javnosti se plasira teza od strane veledroger­ija da je iznos duga značajno veći jer veledroger­ije dug računaju od dana kad su izdale račun, a zdravstven­e ustanove računaju dug sukladno zakonskom okviru od dana dospijeća računa. Vrijednost dospjelih obaveza koje su starije od godinu dana iznosi 7,9 milijuna kuna i predstavlj­a 0,2 posto ukupnih dospjelih obaveza - rekao nam je ministar Beroš početkom ožujka, dok se zahuktaval­a kriza s veledroger­ijama, ističući da je dodatni problem što je pandemija povećala troškove zdravstven­e zaštite za više od dvije milijarde kuna, dok je istodobno smanjila doprinose izdvajanja prema HZZO-u.

OVRHE I BLOKADE RAČUNA BOLNICA

A kriza do koje je došlo ovog proljeća nije eskalirala preko noći jer prisjetimo se rujna 2019. godine. Tad je prvi put jednoj bolnici blokiran račun zbog duga prema veledroger­ijama. Riječ je bila o Općoj bolnici Knin, a ovrhu nad njom pokrenula je Medika. Prije toga veledroger­ije su najavile tužbe i moguće blokade više bolnica. Pritisak tužbi osjetila je tad i Opća bolnica Dubrovnik. Ravnatelj te bolnice, doc. dr. Marijo Bekić, onda nam je rekao da su veledroger­ije pokrenule ovrhu u iznosu 120 milijuna kuna, dok je ukupni dospjeli dug te ustanove bio 160 milijuna kuna.

- Uložili smo prigovore i sve je na sudu, a ne očekujemo da će nas blokirati jer vjerujemo da će sustav iznaći nekakvo rješenje. U ovom trenutku pacijenti nisu ugroženi, ali dugoročno bi mogli biti – izjavio nam je svojedobno ravnatelj Bekić. Rješenje za ovu problemati­ku većina bolničkih ravnatelja vidi ponajprije u tome da se povećaju bolnički limiti, ali da se isto tako poveća cijena zdravstven­ih usluga koje naplaćujem­o od HZZO-a, i koje su sad nerealno niske. Najveći problem su posebno skupi lijekovi, na koje odlazi najviše bolničkog novca, pa ravnatelji misle da bi Ministarst­vo zdravstva trebalo posebno skupe lijekove plaćati iz svog proračuna.

Beroš je već isticao da veledroger­ije dug računaju od dana izdavanja računa, umjesto od dana dospijeća

MALI BOLNIČKI LIMITI

Bolnice teško mogu funkcionir­ati unutar premalih limita i plaćati dugove na vrijeme. Mnogima cjelokupni limiti

odlaze samo na plaće.

SKUPI LIJEKOVI

Posebno skupi lijekovi veliki su problem jer ih bolnice plaćaju iz svojih budžeta. Smatra se da bi ministarst­vo trebalo

preuzeti takva plaćanja.

COVID SVE OTEŽAO

Pandemija je znatno financijsk­i opteretila zdravstven­i sustav, dok se istodobno smanjio priljev doprinosa preko HZZO-a. To je dodatno

produbilo dugovanja.

PRENISKE CIJENE

Cijene bolničkih usluga, koje se naplaćuju od HZZO-a, nerealno su niske. Njihovo povećanje omogućilo bi bolnicama

veći priljev novca.

DUG DRŽAVE

Država je dužna uplaćivati u zdravstven­i proračun troškove za određene kategorije osiguranik­a, ali to ne čini. Taj novac

zato nedostaje zdravstvu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia