24sata

To je najveća utakmica odbojkaša u povijesti

HRVATSKA - SLOVENIJA (16, ARENA 2) Oni su favoriti, ali već su kiksali i na njima je pritisak, najavio je osminu finala odbojkaško­g Eura Ivan Raič

- Piše: DAVOR KOVAČEVIĆ

Ali nije bilo potrebe jer tek na četiri velika turnira do ovog EP-a igrala je Hrvatska u svojoj povijesti, jednom SP-u (2002.) i tri EP-a, a na ovom je prvi put prošla skupinu. Nije teško zaključiti - odbojkaši nikad nisu igrali utakmicu ovakve važnosti i uloga. - Slovenci su favoriti, imaju više iskustva. Mi smo svoje već napravili i sve ostalo bit će bonus. Na njima će biti pritisak pobjede. S kojim se, bliska povijest kaže, vrlo dobro nose jer naši su susjedi na dvije od zadnje tri kontinenta­lne smotre igrali u finalu. Igračka im je okosnica i dalje tu.

- To je, zapravo, moja generacija. Sjećam se još kad smo igrali u MEVZA ligi s Mladosti protiv Vinčića, Urnauta, Pajenka... Svjesni su da su kiksali u skupini jer računali su čak i na prvo mjesto zbog pomlađene Italije, a na kraju su izgubili od Češke i 3-0 od Italije. Ne izgledaju dobro kao u Svjetskoj ligi. Igrali smo dvije pripremne utakmice u Osijeku, drugu smo izgubili, ali mogu reći da smo tad bili najmanje svježi. Ovo bi mogla biti drugačija utakmica.

Možda s hrvatskim navijačima u dvorani? - Evo, u Tallinnu je bio jedan naš navijač u dresu, slikali smo se poslije utakmice. Pa onda u Ostravi očekujemo barem dvoje. - Dolazi vjerojatno moja supruga, valjda će joj se još netko pridružiti, ha, ha.

Zašto Hrvatska prije nije ostvarival­a rezultate na velikim natjecanji­ma?

- Savez je imao mnogo problema, igrači su dolazili i odlazili, nije bilo nikakvog plana. S izbornikom Zaninijem sve se promijenil­o. Mora da je i vama zabavno zadnjih dana čitati o sebi i gledati se u medijima. Pamtite li uopće da se ikad toliko pisalo o vama? - Pamtim! Sjećate se onih priprema 2007. kad smo imali dvije reprezenta­cije? Moramo podsjetiti čitateljst­vo. Savez je, naime, smijenio Radu Malevića i za izbornika postavio Leonarda Barića, ali Malević je ignorirao tu odluku i nastavio s pripremama i igračima koje je imao, istodobno i Barić sa svojima...

No, za kraj, vratimo se pozitivi...

- Samo se nadam da će sport zaživjeti i da neće stati na ovom rezultatu nego da to bude konstanta - podvukao je Raič.

 ??  ?? Raič je u reprezenta­ciji od 2007., od iduće sezone igrat će za Arcadu Galati
Raič je u reprezenta­ciji od 2007., od iduće sezone igrat će za Arcadu Galati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia