24sata

Nijemci će se cijepiti u busovima i u crkvama

PRAVILO 3G Samo cijepljeni, testirani ili oni koji su ozdravili imaju pristup kafiću ili kinu

- Piše: NENAD NEVEŠĆANIN

Mnogo veća nego u Hrvatskoj, oko 62 posto, procijeplj­enost je protiv Covid-19 u Njemačkoj, no svejedno strahuju kako to neće biti dovoljno da bi izbjegli novi val zaraze korona virusom ove jeseni. Zbog toga su od danas organizira­li cijepljenj­e gdje god je to moguće, pa čak i u crkvama.

- Nikad nije bilo jednostavn­ije cijepiti se i nikad to nije bilo moguće obaviti brže - rekla je kancelarka Angela Merkel dodavši da će njemačkim državljani­ma od ponedjeljk­a biti omogućena doza cjepiva koju će, bez prethodne najave, moći dobiti u javnom prijevozu, na mjestima bogoslužja i u sportskim objektima. Više od četiri milijuna Nijemaca dosad je preboljelo

Covid-19, a oko 90.000 preminulo ih je s koronom. Barem prvu dozu cjepiva primile su točno dvije trećine, odnosno 66 posto Nijemaca. Njih 62 posto već je cijepljeno i drugom dozom.

- Da bismo prebrodili predstojeć­u jesen i zimu, moramo uvjeriti više ljudi da se cijepe. Molim vas: zaštitite sebe i druge. Cijepite se - poručila je sugrađanim­a njemačka kancelarka.

U Njemačkoj inače za hotele, restorane, teretane, bazene, kina i kafiće već tri tjedna vrijedi pravilo 3G - “geimpft, getestet, genesen” (odnosno cijepljen, testiran, ozdravio), pa pristup imaju samo oni koji su cijepljeni, koji imaju negativan rezultat testiranja ili su preležali bolest te imaju potvrdu da su ozdravili. Oko trećine Nijemaca nema pristup tim mjestima.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia