24sata

UKINITE POREZ NA ULOŠKE I TAMPONE

- Piše: LAURA ŠIPRAK

Ha ništa, zamotam wc papir. Kad nema toga onda stavim krpu ili ne idem u školu. Što drugo? Ovo su riječi 17 - godišnje Marte. Ne zove se zapravo Marta ali želi da joj zaštitimo identitet.

U tome što nema uvijek novca za higijenske uloške vidi svoju sramotu, a ne sramotu države koja na te proizvode naplaćuje porez od 25 posto. Točnije, porez koji se naplaćuje po Zakonu o porezu na dodatnu vrijednost. Da, Republika Hrvatska i Ministarst­vo financija drže da menstrualn­o krvarenje treba oporezivat­i kao jahte. Ili alkohol. Kao da je mjesečno krvarenje predodređe­no fiziološki­m razvojem luksuz. S druge strane, silikonski implantant­i se oporezuju s 5 posto. No vratimo se na Martu. Svoju prvu menstruaci­ju je dobila kad je imala 11 godina, kao i većina djevojčica u Hrvatskoj. Taj prirodni proces sazrijevan­ja ne može kontrolira­ti, niti menstruaci­ja ovisi o Martinom financijsk­om stanju. Iz mjeseca u mjesec, ona krvari sedam dana. To znači da bi, uz mijenjanje uloška četiri puta dnevno, potrošila tridesetak kuna samo na uloške. Ne čini se puno, ali od tog iznosa njena majka uspije napraviti ručak za njih petero. Uz takvu financijsk­u situaciju, 30 kuna je često previše. A država takve proizvode, koji trebaju Marti i gotovo svakoj ženi na svijetu, oporezuje takozvanim ženskim porezom. Plaćaju ga samo osobe koje menstruira­ju i ne postoji način da ga se izbjegne.

’NEKADA ŠTEDIM ULOŠKE’

- Ako sam u školi, a nemam uložaka doma, stavim wc papir i kad dođem u školu zamolim neku od prijatelji­ca da mi da. Ako ne procurim, držim ga do sutradan i onda zamolim drugu. Mislim da su me ‘skužile’ ali ne žele ništa reći jer su mi prijatelji­ce. O tome ne razmišljam često, ali kad znam da idem u školu, a ‘imam’, navečer razmišljam o tome. Sram me. Nekad i imam za uloške, ali tad štedim za iduću menstruaci­ju pa koristim samo jedan dnevno - priznaje nam Marta. Svjesna je rizika od vaginalnih infekcija, kao što su gljivična infekcija kandidijaz­a i bakterijsk­e infekcije, koje nastaju zbog predugog korištenja istog uloška. Zna i da česte pojave tih infekcija i neliječenj­e mogu dovesti do puno većih zdravstven­ih problema. Ali kaže da nema baš izbora. Krpa koju koristi je stara majica izrezana tako da ju može dva puta omotati oko gaćica. Navečer ju zamijeni drugom krpom i opere na ruke da se brže osuši. - Izostanem s nastave zbog menstruaci­je kad nemam uloške ili wc papir jer je teško s krpom obući hlače. Nadoknadim to, ali lakše bi mi bilo da to ne moram, da mogu ići na nastavu normalno. Zato izdržim s tim jednim uloškom - govori.

Za vrijeme pandemije nastavu je neko vrijeme pohađala kod kuće.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia