24sata

AKO NE ŽELI DA GA ZATVORE NE SMIJE U HRVATSKU

-

Čelnik mađarske naftne kompanije Zsolt Hernadi podmitio je Ivu Sanadera te za ‘pišljivih’ pet milijuna eura preuzeo natnu komapniju Inu

Sanader ne samo da nije štitio interese Ine, nego ih je prodao za pišljivih 10 milijuna eura, zaključila je tužiteljic­a Vanja Marušić (sad ravnatelji­ca Uskoka) u završnim riječima na prvom suđenju Ivi Sanaderu u predmetu Ina-MOL i zatražila da ga najstrože osude.

Pravomoćna presuda Vrhovnog suda upućuje na to da Zsolt Hernandi za “zlatnu koku” Inu nije dao 10, nego pet milijuna eura. Hernadi godinama nije dostupan hrvatskom pravosuđu pa mu je suđeno u odsutnosti. Za njim je i dalje na snazi Europski uhidbeni nalog (EUN) pa, ako putuje izvan Mađarske, riskira da ga uhite i izruče Hrvatskoj.

- Mi smo duboko razočarani presudom. Vrhovni sud je odstupio od dosadašnje prakse u odnosu na institut zastare - kaže Hernadijev­a odvjetnica Laura Valković koja će podnijeti tužbu Ustavnom sudu. Podsjećamo, Hrvatska je od Mađarske zatražila da izruči svog državljana, što je Mađarska odbila.

ODBILI IZRUČITI HERNADIJA Neizručenj­e je pravdala sigurnosni­m interesima te se Hernádi pozivao i na pravilo “ne bis in idem” ne dvaput suditi o istom. Zbog toga su Njemačka i

Austrija odbile postupati po Europskom uhidbenom nalogu, a i Interpol ga je skinuo s liste traženih na kojoj se nalazio neko vrijeme. Mađarska je odbila postupiti po EUN-u i nakon što je podignuta optužnica, ali tad je Županijski sud u Zagrebu tražio tumačenje Suda EU koji je obrazložio kako se EUN ne može odbiti s pozivom na odluku državnog odvjetništ­va o odbačaju istrage pokrenute protiv nepoznatog počinitelj­a, a u kojoj je Hernádi ispitan samo kao svjedok. Ali sud u Mađarskoj opet je odbio EUN obrazlažuć­i ovaj put i kako se u Hrvatskoj ne može očekivati neovisno i nepristran­o suđenje.

ŠTO SU DOGOVORILI? Jedan od dokaza da su Sanader i Hernadi nešto mutili je i snimka nadzorne kamere iz zagrebačko­g restorana Marcellino. Na njoj se vide Sanader i Hernadi u razgovoru tijekom kojeg bivši premijer i predsjedni­k uprave MOL-a razmjenjuj­u papirić na kojem je Sanader prethodno nešto zapisao. Također, vidi se Sanader kako iz mobilnog telefona vadi bateriju, a iz svog mobitela ju je izvadio i Hernadi. Kako je kasnije objavljeno, Sanader je na papiriću zapisao iznos mita koji je tražio od Hernadija.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia