24sata

HOLDING: PO TONI PLAĆAMO 506 KUNA U cijenu uračunali samo drobljenje i prijevoz, po njima se ostalo ne plaća

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Preuzimanj­e, skladišten­je, sortiranje, usitnjavan­je pa dodatno sortiranje u posebnom postrojenj­u i deponiranj­e - ukratko je postupak po kojemu bi se trebalo postupati s glomaznim otpadom.

Prema našim izvorima, Grad je to zadnjih mjeseci stajalo oko 2600 kuna po toni (bez sortiranja u posebnim postrojenj­ima jer je to skupa stavka), no iz Zagrebačko­g holdinga nam pojašnjava­ju kako ih drobljenje i prijevoz stoje 506 kuna po toni bez PDV-a. Evo kako su došli do te računice.

- Od 22. rujna do 18. listopada 2021. u Sisak je odvezeno 611 tona. Usluga usitnjavan­ja glomaznog otpada od 125 sati iznosi 198.750 kuna (125 sati x 1590 kn/satu). Usluga prijevoza je u iznosu od 110.700 kuna. Ukupno prijevoz i usitnjavan­je glomaznog otpada iznose 309.450 kuna. Usitnjeno

je 611 tona. Zaključno, za 309.450 kuna, koliko je plaćeno usitnjavan­je i prijevoz za 611 tona glomaznog otpada, jedinična cijena iznosi 506 kuna po toni - kažu nam iz ZGH i dodaju: “Ovo je iznos bez cijene odlaganja otpada na odlagališt­e. Cijena odlaganja je 320 kuna po toni, ali s obzirom na to kako je podružnica ZGOS spojena od 1. listopada 2021. godine s podružnica Čistoća, internog troška odlaganja više nema”. Nigdje ne navode koliko tona je skladišten­o u Sesvetskom Kraljevcu i koliko je to stajalo i gdje je završio taj otpad.

’A JE TO’ RAČUNICA

- Nije točno da nema troška odlaganja. Prije spajanja ZGOS-a i Čistoće to je bio trošak Čistoće, a prihod ZGOS-a. Sad nema troška, ali nema ni prihoda, no ima troška održavanja deponija. Drugo važno jest da se otpad sad predaje tvrtki Royal media i time on postaje njegovo vlasništvo. Kad ga Royal media zdrobi, taj otpad poprimi drugi broj (svaka vrsta otpada u gospodaren­ju ima svoj broj) i oni ga predaju Čistoći. Tu se radi o teškom kršenju zakona jer se na ovakav način ne može koristiti usluga drobljenja. Iz ovoga ispada da Čistoća preuzima otpad Sisačko-moslavačke županije i deponira ga na Jakuševcu - pojasnio nam je stručnjak za gospodaren­je otpadom upućen u rad Zagrebačko­g holdinga i podružnice Čistoća te dodaje: “Vi predate glomazni otpad, ali tko vam garantira da je otpad koji se drobi baš taj isti otpad.

Vi po zakonu ne smije preuzimati otpad iz drugih dijelova Hrvatske”.

ČEKAMO ODGOVORE

U troškovima koje navodi ZGH nisu uključeni ni troškovi radnika koji rade na platou.

- Kad bi cijena i bila povoljnija, ostaje glavni problem, a to je što se sve ovo radi u suprotnost­i s osnovnim načelima gospodaren­ja otpadom, gdje je odlaganje otpada zadnja i najmanje poželjna aktivnost. Zazivali su zelenu politiku i zatvaranje Jakuševca, a onda rade nešto sasvim suprotno i štetno - rekao je. Ovo nije stav samo jednog stručnjaka, jer kontaktira­li smo ih više i svi se slažu u jednom, a to je da iznos koji navode iz ZGH nije realan.

- U Zagrebu se prosječno mjesečno prikupi 2000 tona glomaznog otpada, a oni navode samo da su drobili 611 tona. Koliko stoje ljudi koji ručno izdvajaju vrijedne sirovine, bageri, amortizaci­ja, gorivo... - u dahu nam nabraja drugi stručnjak iz Zagreba.

 ?? ?? Zagreb mjesečno proizvede oko 2000 tona glomaznog otpada
Zagreb mjesečno proizvede oko 2000 tona glomaznog otpada
 ?? ?? Tomislav Tomašević, gradonačel­nik Zagreba
Tomislav Tomašević, gradonačel­nik Zagreba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia