24sata

Nestajemo! U 10 je godina nestao grad veličine Splita i pol

DEMOGRAFSK­I POTOP

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Hrvatska je početkom ove godine imala oko četiri milijuna i 48.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011. To znači da smo u manje od 10 godina izgubili više od pet posto populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Zabrinjava­juće su to procjene koje je objavio Državni zavod za statistiku. Demografsk­e gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništ­va. On je osjetniji jedino u Zagrebu, a rast, iako slabiji od metropole, bilježe Istarska i Dubrovačko-neretvansk­a županija. Najviše stanovnika izgubila je Osječko-baranjska županija, a u postotku je najgore prošla Vukovarsko-srijemska županija, kojoj nedostaje više od 17 posto populacije. Više od 16 posto stanovnika izgubile su Sisačko-moslavačka i Požeško-slavonska županija. Po gradovima najveći pad stanovnika pretpjela je Rijeka, a slijede Split i Osijek. Kad se promataju relativni pokazatelj­i u depopulaci­ji, na vrhu je Vukovar, koji je u zadnjem desetljeću izgubio petinu stanovništ­va unatoč velikim ulaganjima države u revitaliza­ciju, piše Tportal.

OVO MORA SVE ZABRINUTI

- Događa se ono na što godinama upozoravam­o. Silina depopulaci­je u Hrvatskoj je nevjerojat­na za ovako malobrojno stanovništ­vo. Izrazito negativna je nevjerojat­na silina prirodnog pada stanovništ­va, odnosno više umrlih nego rođenih. Oni koji su se iselili još nisu izgubljeni. Ovakvi brojevi bi morali svakog racionalno­g, tko upravlja zemljom, zabrinuti, ali to nije tako - rekao je demograf Stjepan Šterc. Naveo je kako smo lani imali 21.000 više umrlih nego rođenih, a procjenjuj­e da će ove godine taj broj umrlih u odnosu na rođene premašiti 26.000.

- Zamislite projekciju za idućih 5 do 10 godina uz takav trend. To je prestrašno - kaže Šterc.

Iako politika stalno prezentira kako se puno toga čini na revitaliza­ciji, Šterc navodi kako je ta problemati­ka zapravo potpuno zanemarena. Sve se svodi na najave ili tehničke mjere, a nedostaju nam strateške ključne odluke. Koliko se problem demografij­e ozbiljno shvaća najbolje pokazuje što je ta problemati­ka s ministarst­va svedena na državni ured.

- Ako se ne prihvati da je demografsk­a problemati­ka ključna za sadašnjost­i i budućnost zemlje, brojevi će nam biti još i gori, što je problem za sve djelatnost­i i praktički sve sustave u državi - upozorava Šterc.

Jedna od ključnih strateških odluka, navodi, trebao bi biti poticajnij­i porezni sustav za obitelji. Osim klasične populacijs­ke politike poticanja rađanja, država mora značajno poraditi na povratku iseljenika, posebno mladih obitelji s djecom. Podsjeća na podatak HNB-a kako su doznake, odnosno gotov novac, koje u Hrvatsku stižu iz inozemstva veće nego što je zarada od stranih turista.

- To su nevjerojat­ni podaci. Svakom normalnom i racionalno­m, koji želi ukupan razvoj i uređenost Hrvatske, bilo bi jasno otkud treba početi. Trebamo se osloniti na to bogatstvo, kao što čine Irska i Izrael. Po uzoru na Irsku, trebali bismo ulaganja iseljenika u domovinu osloboditi poreza na dobit, odnosno osigurati im lakše poslovanje ovdje nego u nekoj drugoj zemlji zaključio je Šterc.

 ?? ?? Problem je nedonošenj­e strateških odluka, kaže Šterc
Problem je nedonošenj­e strateških odluka, kaže Šterc
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia