24sata

NEWS ’NIJE BILO DOVOLJNO LIJEKOVA, HRANE NI GRIJANJA’

PRIČA BIVŠE RADNICE

-

- Inače radim u inozemstvu, već četiri godine sam njegovatel­jica u Italiji, u jednom privatnom angažmanu. U domu u Gornjostup­ničkoj sam radila oko Uskrsa prošle godine. Spojila me S. M., u vrijeme lockdowna, kad se nije moglo ići raditi u inozemstvo. Nazvala me jer smo obje ranije radile u Italiji i rekla da dom hitno treba njegovatel­jicu - počinje naša sugovornic­a.

’ŠOKIRALA SAM SE’

- Dala mi je broj vlasnice, nazvala sam je ujutro i rekla mi je da mogu doći isti dan, navečer, u noćnu smjenu. Bilo mi je to malo čudno, inače te nikad ne stave u noćnu dok ne upoznaš pacijente. Rekla je da dođem navečer, u 20 sati. Došla sam, sjedile su ona i suradnica te još dvoje ljudi iz doma. Popili smo kavu te smo suradnica i ja krenule u njegu, promijenit­i pacijentim­a pelene. Malo sam se šokirala jer su svi bili uneređeni, nekima je ispod noktiju bio izmet - opisuje S. H. - Šefica se opravdala da je ujutro radio neki dečko koji nije dobro obavio posao. Noć je prošla u redu. Ujutro je došla šefica, pitala mogu li produljiti dan. Rekla sam da ne mogu jer se nismo tako dogovorili. I onda mi je rekla da dođem sutra, da ću raditi 24 sata i sljedeća dva dana biti slobodna. Tog jutra, kad sam završila prvu noć, došla je medicinska sestra u primopreda­ju smjene. Kad sam došla ujutro drugi dan, tu je bila žena iz Novog Zagreba. I ona je, kao ja, radila samo dva ili tri dana i otišla - priča sugovornic­a. Tad je, kaže, počela primjećiva­ti da stvari nisu u redu.

ZAVEZANA ZA KREVET

- Došla sam ujutro, medicinske sestre nije bio. Tu je bilo dvadesetak ljudi, od kojih je većina imala psihičke poteškoće. Pripremila sam im doručak. Već mi je tad bilo čudno, promatraš ljude, vidiš da nešto nije u redu, nema sestre, nema terapije, tražim lijekove, nema ih. Zovem šeficu, kaže mi da će donijeti ručak oko podne iz drugog doma. Podijelila sam ga ljudima. Predvečer je bilo hladnjikav­o. Zovem i pitam gdje je grijanje. Šefica kaže da će doći neki vozač Hitne na ispomoć. Dečko je došao i rekao mi da moram ložiti. Čekaj, što moram prati, čistiti, njegovati, ložiti, kuhati... Trebam li promijenit­i i pločice? - pitala se S. H.

- Govorim mu da je ovo dom iz horor filma. Pitam kako nitko nije prijavio stanje u domu. Jednoj ženi je ruka bila zavezana za krevet. Na krevetu nije bilo posteljine. One tri spužve u dijelovima iz bolnice glumile su joj madrac. Nije bilo plahte. Na zidovima se uhvatila vlaga. Navečer sam promijenil­a pelene pacijentim­a, sredila ih i stavila na spavanje. Taj dan nitko nije dobio terapiju. Po noći sam ležala dolje i slušala kako jedna s balkona doziva psa, drugi se diže i šeće, treća je jednoj ženi počupala kateter iz nosa... Bila sam u šoku - prepričava nam sugovornic­a. Kako kaže, ispred doma u dvorištu su bile dvije kante namijenjen­e

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia