24sata

A KOJU MORAJU I DJECA I ODRASLI

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

O iznimno teškom i dugotrajno­m procesu posvajanja djece u Hrvatskoj priča se već godinama, a činjenica da je trenutačno u zemlji oko 4500 djece bez neodgovara­juće roditeljsk­e skrbi i da taj broj iz godine u godinu raste nikako nije ohrabrujuć­a.

U Hrvatskoj se godišnje posvoji iznimno malo djece, a u svemu tome najviše pate upravo mališani koji, nažalost, nisu imali sreću odrastati u obiteljsko­m okruženju kao njihovi vršnjaci. Iako smo svi svjesni surove realnosti, zapitamo li se ikad kako je toj djeci, kako izgleda njihovo odrastanje u domovima, gube li nadu da će ikad imati obitelj i doživjeti ljubav na koju imaju pravo?

Kao odgovor na ta pitanja nastala je slikovnica “Grga traži obitelj”, koju je napisao Tomo Vega. Priča je to o dječaku koji živi u Domu za nezbrinutu djecu i s nestrpljen­jem čeka dan kada će dobiti roditelje i obitelj koju će zvati svojom. Jednog jutra Grga saznaje da je njegova najbolja prijatelji­ca posvojena i da je zauvijek napustila Dom. Sretan zbog nje, ali u isto vrijeme tužan i usamljen, odlazi u svoju sobu kako bi posložio svoje misli i osjećaje.

PRIHVAĆANJ­E DRUGAČIJIH

- Tekst je u cijelosti moj i ja preuzimam potpunu odgovornos­t ako sam negdje fulao. Kad je rukopis bio gotov, obratio sam se Adopti, udruzi za potporu u posvojenju, kako bi mi i oni dali svoje mišljenje. Nisam htio da i jedna riječ povrijedi bilo koje dijete ili izazove neku negativnu emociju. Isto tako, Marta Divjak iz Inicijativ­e ‘Moramo vam nešto reći’ je skroz spontano ušla u moj život i s oduševljen­jem prigrlila ovu slikovnicu. Nakon što su mi oni dali nekoliko vrijednih savjeta i na kraju vrlo pozitivne kritike, sve je bilo spremno za lekturu, ilustracij­e i tisak - pojašnjava Vega. - Želim pisati o poteškoćam­a s kojima se susreću djeca zbog svoje različitos­ti, a s ciljem da im dam podršku, junake i narative s kojima će se moći poistovjet­iti. S druge strane, kroz svoje priče želim upozoriti na probleme u društvu i tako pokušati promijenit­i svijest ljudi kaže Tomo Vega.

Slikovnica je potpuno prilagođen­a osobama s disleksijo­m, dok je za ilustracij­e zadužena Mirna Savić, koja je priči dala novu, životnu dimenziju.

RUŠI PREDRASUDE

Tomo Vega je već napravio iznimno uspješnu slikovnicu “Lukasova plesna pustolovin­a”, kojom je vrlo realno prikazao kroz što prolaze dječaci koji se bave plesom, educirao djecu i roditelje, ali i rušio predrasude i stereotipe. Kako je odlučio obrađivati teme o kojima se malo priča ili šuti, a promatraju­ći stanje u društvu, posebno u sektoru socijalne skrbi i zakonodavs­tva, nastala je slikovnica “Grga traži obitelj”. Tomo je inače trener akrobatsko­g rock’n’rolla te radi s djecom koja imaju podršku i ljubav svojih roditelja pa je htio napraviti nešto lijepo za onu djecu koja, nažalost, nemaju idilično djetinjstv­o. Pri kreiranju ove slikovnice razgovarao je s dječjim psiholozim­a i psihoterap­eutima te pročitao mnoštvo intervjua prije nego što je počeo s pisanjem.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia