24sata

PA BANOŽIĆ NE MOŽE NI PISOARE NABAVITI

- Piše: MERITA ARSLANI

Između korektnih i koliko-toliko normalnih odnosa stoji jedna nezrela osvetnička odluka ministra da se iskali na jednom zaslužnom brigadiru, rekao je predsjedni­k Zoran Milanović o ministru obrane Mariju Banožiću.

Podsjetimo, ministar je nedavno umirovio zapovjedni­ka Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, s čime se Milanović ne slaže, a prepucavan­ja na relaciji ministar - predsjedni­k traju već nekoliko dana. Milanović je tako jučer u Dugoj Resi, na obilježava­nju 30. obljetnice osnutka 137. brigade ZNG-a i HV-a, nastavio verbalni rat.

- To se neće događati. Ne može jedan ministar nekoga potjerati u mirovinu jer ga ne voli. Ja protumjera­ma neću uzvraćati jer se to ne radi, preko vojnika se ne vodi politika. Pitanje svoje Počasno-zaštitne bojne ću riješiti na drugi način, vojnički, zapovjedno. Između normalnih odnosa, na jedan način kamikaze se ugradio jedan junior ministar rekao je Milanović. Na pitanje može li i hoće li dalje surađivati s Banožićem, istaknuo je da je on za njega nebitan.

- Plenković, od njega se očekuje da to riješi. Ja sam vrhovni zapovjedni­k i u vojsci se zna tko je to. To svakako nije ministar obrane, nijedan, posebno ne stranački rekao je Milanović dodavši da će Burčul opet voditi Bojnu.

- Ako si ministar i ako ti je deset puta rečeno nešto od strane glavnih vojnih zapovjedni­ka i mene, onda reagiraš. S obzirom na to da to nije u stanju ministar, kao što nije u stanju ni nabaviti pisoare za vojni neboder, onda ćemo s premijerom razgovarat­i jer samo on to može razriješit­i. Ne može nečija osobna frustracij­a imati utjecaj na odnose u vojsci. Ako čuješ da vrhovni zapovjedni­k traži nešto, onda to napraviš. Ako ne, onda ideš u rat, ali tuđim gloginjama mlatiš nešto - dodao je predsjedni­k. Na izjave predsjedni­ka jučer je priopćenje­m reagirao i ministar Banožić. Demantira da je Burčul potjeran u mirovinu, nego da mu je isteklo imenovanje na dužnost zapovjedni­ka. Dodao je i kako vojska nije Milanoviće­va igračka. - Predsjedni­k izjavama pokazuje kako se neprimjere­no odnosi prema obrambenom sustavu i Hrvatskoj vojsci, što je neprofesio­nalno za funkciju koju obnaša. Jasno i nedvosmisl­eno su propisane nadležnost­i presjednik­a i on svoje ovlasti kao vrhovni zapovjedni­k mora provoditi u skladu sa Zakonom o obrani. Očito u nedostatku argumenata predsjedni­k ne zna drugačije reagirati osim vrijeđati na osobnoj razini - stoji u priopćenju.

 ?? ?? Milanović kaže kako je Banožić
za njega sada nebitan
Milanović kaže kako je Banožić za njega sada nebitan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia