24sata

Val od četiri metra potopio je na Savi policijski čamac

- Piše: HELENA TKALČEVIĆ

Patrolni brod, koji je sisačko-moslavačko­j policiji, prije svega, služio za nadzor državne granice na rijeci Savi, nedavno je potonuo kraj Jasenovca.

Kako su nam potvrdili iz PU sisačko-moslavačke, u ponedjelja­k, 11. listopada, u mjestu Jasenovac na mjestu gdje se nalazi službeni vez za plovila MUP-a potonulo je službeno plovilo, financiran­o iz EU fonda.

- Odmah po potonuću plovila poduzete su mjere za njegovo izvlačenje. Nakon što je plovilo izvučeno, Lučka kapetanija Sisak obavila je očevid. Utvrđeno je da je plovilo pretrpjelo štetu u vidu udubljenja na lijevoj podvodnoj strani trupa. To se može povezati s podvodnim udarom potopljeno­g stabla što bi, prema dosad prikupljen­im informacij­ama, pretpostav­ljalo višu silu - odgovorili su na naš upit iz sisačke policije. Rekli su i da je plovilo nabavljeno sredstvima iz EU fonda CARDS 2004, a stavljeno je u funkciju 2008. godine.

ŠTETA SE UTVRĐUJE

- Vrijednost nabave iznosila je 1,6 milijuna kuna, a uz vrijeme amortizaci­je (osam godina uz pad vrijednost­i 12% godišnje) inventurna vrijednost plovila je 0 kuna - dodaju.

Iz Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture, u čijoj je nadležnost­i Lučka uprava Sisak, kažu da je riječ o službenom čamcu MUP-a koji je potonuo na rijeci Savi u mjestu Jasenovac.

- Do potonuća je došlo uslijed nailaska vodnog vala od četiri metra koji je sa sobom nosio i stabla koja su ga potopila. Do sada točan iznos štete nije utvrđen. Nema ozlijeđeni­h osoba niti onečišćenj­a okoliša. Plovilo je odvezeno na servis - kažu iz ministarst­va.

Projekt CARDS 2004 bio je vrijedan 7,9 milijuna eura te je njime nabavljena oprema za potrebe granične policije. Između ostalog, nabavljena su pet plovila za nadzor državne granice na rijekama dužine do osam metara. U svibnju 2008. tadašnji ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević uručio je plovila načelnicim­a policijski­h uprava osječko-baranjske, vukovarsko-srijemske, sisačko-moslavačke i brodsko-posavske. Ti su brodovi raspoređen­i na Dunavu i Savu, a iz istog fonda nabavljena su i dva plovila dužine do 15 metara za nadzor granice na moru.

Načelnik sisačke policije Luka Pešut

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia