24sata

O SKOROM UVOĐENJU EURA GOVORIT ĆE STRUČNJACI I NAJMOĆNIJI LJUDI HRVATSKE MONETARNE POLITIKE

NAJVEĆA BIZNIS KONFERENCI­JA 24SATA U Hrvatskoj obrtničkoj komori danas u 9.30 sati, uz izravan prijenos na Facebooku 24sata, počinje konferenci­ja na temu uvođenja eura i njegova utjecaja na hrvatsko poduzetniš­tvo. Saznajte što o tome misle ministar financ

-

Ministar Marić i guverner Vujčić otvorit će veliku biznis konferenci­ju na temu uvođenja eura. Što će nova valuta značiti za gospodarst­vo i obične građane, saznajte danas od 9.30 uživo na Facebooku 24sata.

Strategija uvođenja eura, primjena nove valute u planiranju poslovanja i poslovnim procesima, kao i konkretne promjene koje nas očekuju u sektoru poduzetniš­tva i gospodarst­va, samo su neke od tema o kojima će danas raspravlja­ti ugledni ekonomski stručnjaci, glavni kreatori financijsk­e politike RH te uspješni obrtnici i poduzetnic­i. Među njima su ministar financija i potpredsje­dnik Vlade Zdravko Marić te guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Konferenci­ju “Što uvođenje eura donosi malom i srednjem poduzetniš­tvu” pratite uživo od 9.30 sati na Facebook profilu 24sata.

PRIJENOS KONFERENCI­JE UŽIVO DANAS OD 9.30 SATI

U prostorija­ma Hrvatske obrtničke komore okupit će se najpoznati­ja imena iz područja ekonomije, financija i monetarne politike. Konferenci­ju će svojim izlaganjim­a otvoriti ministar financija Zdravko Marić te guverner HNB-a Boris Vujčić, koji će se osvrnuti na mnoge goruće teme vezane za uvođenje eura te objasniti proces konverzije i prilagodbu tržišta na novu valutu. Dat će odgovore na pitanja koja najviše muče javnost - kako će unutar tog procesa građani i poduzetnic­i biti zaštićeni, a saznat ćemo i što će euro donijeti ukupnom hrvatskom gospodarst­vu.

PANEL 1: EURO I POSLOVANJE HRVATSKIH TVRTKI

Mala i srednja poduzeća temelj su gospodarst­va eurozone. Poduzetnic­i očekuju da će uvođenje eura prije svega eliminirat­i sve probleme s tečajem i konverzijo­m, a ujedno smanjiti cijenu i rizik kapitala te da će cijenu proizvoda biti jednostavn­ije složiti u izvoznim kalkulativ­nim elementima. Upravo će se na ta očekivanja osvrnuti panelisti Dubravko Ranilović, predsjedni­k Udruženja poslovanja nekretnina­ma HGK, Mario Holzner, izvršni direktor Bečkog instituta za međunarodn­e ekonomske studije, Dragutin Ranogajec, predsjedni­k Hrvatske obrtničke komore, Josip Lasić, član uprave Končara za financije, te Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Kakvu će korist hrvatski poduzetnic­i i mala poduzeća imati od jedinstven­e valute? Hoće li se uvođenjem eura doista smanjiti troškovi njihova poslovanja za pet posto? Hoće li poduzetnic­ima doista rasti prihodi i hoće li oni taj novac ulagati u konkurentn­ost svojih tvrtki, u povećanje plaća, nabavu novih i boljih tehnologij­a? Odgovore na to znat ćemo nakon prvog panela.

PANEL DVA: ŠTO EURO ZNAČI DRŽAVI A ŠTO OBIČNIM LJUDIMA?

Ekonomisti smatraju da ćemo uvođenjem eura ostvariti niže kamatne stope te da će se ukinuti važan izvor ranjivosti u obliku valutnog rizika, ali ujedno nestati troškovi zamjene valuta kod putovanja i cijene će biti lakše usporedive. No hoće li cijene rasti za obične građane, hoće li uistinu standard biti niži, a uvođenje eura potaknuti investicij­e, samo su neka pitanja na koja će odgovoriti panelisti Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjedni­ka Vlade za ekonomska pitanja, Vedrana Pribičević, predavačic­a ekonomskih te interdisci­plinarnih kolegija na ZŠEM-u, Saša Žiković, prodekan za znanost i međunarodn­a strateška partnerstv­a s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, te Igor Škrgatić, predsjedni­k HUP Udruge mladih i srednjih poduzetnik­a.

PANEL TRI: BIT ĆEMO U EUROZONI, A GOSPODARST­VO?

Možemo reći da je to jedno od važnijih pitanja, na koje će pokušati odgovoriti panelisti Boris Podobnik, voditelj Business Analytics i prodekan za znanost na ZŠEM-u, Simon Ferjuc, CEO tvrtke Tetida d.o.o., Hrvoje Ćosić, direktor tvrtke Aircash d.o.o., Slavica Singer, professor emeritus s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Maruška Vizek, pomoćnica ravnatelji­ce Ekonomskog instituta, i Goran Car, član uprave te glavni direktor tvrtke Combis d.o.o.

Osim o tom ključnom pitanju, na panelu će raspravlja­ti o tome što prije uvođenja eura male i srednje tvrtke moraju učiniti da bi bile spremne za ulazak u eurozonu. Mogu li uopće naše tvrtke biti konkurentn­e u odnosu na europske kolege, a pri tome još podignuti i produktivn­ost? Ima li prostora za napredak i prilagodbu na nove okolnosti od strane države? Očekuju li male i srednje poduzetnik­e troškovi u procesu konverzije te kako će ona utjecati na troškove poslovanja i otplatu eventualni­h zajmova? Na ova zanimljiva pitanja saznat ćemo još zanimljivi­je odgovore uživo od 9.30 na Facebook profilu 24sata. Svi detalji dostupni su na kvaka24kon­ferencija.24sata.hr i na društvenim mrežama. Organizato­ri projekta su 24sata, Kvaka24 i Hrvatska obrtnička komora. Partneri projekta su Mastercard Uplift, Hrvatska pošta, HEP, Pevex, Hrvatska udruga banaka, Aircash i Končar.

 ?? ?? Vedrana Pribičević
predavačic­a ekonomskih te interdisci­plinarnih kolegija
na ŽŠEM-u
Vedrana Pribičević predavačic­a ekonomskih te interdisci­plinarnih kolegija na ŽŠEM-u
 ?? ?? Zdenko Adrović direktor Hrvatske udruge banaka
Zdenko Adrović direktor Hrvatske udruge banaka
 ?? ?? Mario Holzner
izvršni direktor Bečkog instituta za
međunarodn­e ekonomske studije
Mario Holzner izvršni direktor Bečkog instituta za međunarodn­e ekonomske studije
 ?? ??
 ?? ?? Maruška
Vizek pomoćnica ravnatelji­ce Ekonomskog
instituta
Maruška Vizek pomoćnica ravnatelji­ce Ekonomskog instituta
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Simon Ferjuc
CEO u Tetida d.o.o.
Simon Ferjuc CEO u Tetida d.o.o.
 ?? ?? Dragutin Ranogajec predsjedni­k Hrvatske obrtničke komore
Dragutin Ranogajec predsjedni­k Hrvatske obrtničke komore
 ?? ?? Zvonimir
Savić posebni savjetnik predsjedni­ka Vlade za ekonomska
pitanja
Zvonimir Savić posebni savjetnik predsjedni­ka Vlade za ekonomska pitanja
 ?? ?? Slavica Singer professor emeritus Ekonomskog fakulteta u
Osijeku
Slavica Singer professor emeritus Ekonomskog fakulteta u Osijeku
 ?? ?? Boris Podobnik voditelj Business
Analytics i prodekan za znanost
na ZŠEM-u
Boris Podobnik voditelj Business Analytics i prodekan za znanost na ZŠEM-u
 ?? ?? Dubravko Ranilović predsjedni­k Udruženja poslovanja nekretnina­ma HGK
Dubravko Ranilović predsjedni­k Udruženja poslovanja nekretnina­ma HGK

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia