24sata

A I SVIJEĆE ZA I ŠTIH U DOMU DEKORACIJE ZA NOĆ VJEŠTICA

- Piše: STELA TUĐAN

Noć vještica slavi se večer uoči Svih svetih, odnosno 31. listopada. Iako je tradiciona­lno obilježava­ju u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Novom Zelandu i drugim zapadnim državama, sve češće i Hrvati odlučuju urediti dom za ovaj praznik.

Tome je pridonio popularni film “Noć vještica” Johna Carpentera, a neki ne znaju kako rezbarenje bundeva, koje najčešće povezujemo s tim praznikom, vuče korijene iz davne prošlosti. Smatralo se da se time tjera loše vrijeme. Danas se mnogi, osim što izrezuju bundeve, maskiraju te uređuju svoj dom. No prije nego što se upustite u dekoriranj­e, važno je pripremiti interijer. Skinite sa zidova i polica neke dekoracije. Očistite sve površine, uključujuć­i stolove. Naime, kada dodate nove dekoracije za Noć vještica, uz već postojeći dekor, rezultat će biti pretrpan prostor. Budite fokusirani na ukrase za Noć vještica i neka oni budu u središtu u interijeru. Kad ste sve očistili, dodajte svoje nove sablasne ukrase.

Kako ne biste pretjerali s bojama, odaberite onu koja će prevladava­ti. Kombinacij­a crne i narančaste uvijek izgleda dobro, a možete isprobati i crno-zelenu varijantu. Ako želite sofisticir­aniji izgled, odaberite crnu i srebrnu. Nemojte miješati previše boja jer će to djelovati zbunjujuće. Najvažniji dekorativn­i element za Noć vještica svakako je bundeva. Nju nikako nemojte zaboraviti dodati u prostor. No ona ne mora biti samo izrezbaren­a kako bi bila dekorativn­a.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia