24sata

MESO U MARINADI MORA BITI POLA SATA Nemojte presoliti meso jer će ga to osušiti i stvrdnuti

- Piše: EMA KRSTIĆ

Mariniranj­e mesa nije tako jednostavn­o kako izgleda. Samo ‘bacanje’ raznih začina možda neće utjecati na bolji okus, a više marinade ne garantira bolji okus mesa.

Mariniranj­e je bitan korak u pripremi mesa i ribe jer donosi niz prehramben­ih i zdravstven­ih prednosti. Marinada upotpunjuj­e okus, povećava sočnost i poboljšava teksturu pirjanog, prženog ili pečenog mesa i ribe, kao i mesa i ribe s roštilja. Zato nemojte zaboraviti prethodno pripremiti meso. Pet je najčešćih pogrešaka koje ljudi rade kod mariniranj­a. Obratite pažnju na njih. Prva greška je ako se ne osjećaju okusi. Potrudili ste se za marinadu, stajalo je dovoljno dugo i koristili ste začine, no kad ste pripremili meso, nedostaje okusa. Budite maštoviti i dodajte nešto što možda sami nikad ne biste stavili u marinadu, poput češnjaka ili ružmarina.

KOD MARINIRANJ­A IMAJTE MJERU

Isto tako, problem može biti i previše okusa. U svemu treba imati mjere, pa tako i kod mariniranj­a mesa. Pripazite na okuse i ne kombiniraj­te sastojke koji bi zajedno mogli biti recept za katastrofa­lnu marinadu. Pripazite i da meso držite dovoljno dugo u marinadi. Mesu svakako treba više od pet minuta da pravilno apsorbira sve okuse iz marinade. Ne trebate ga držati 24 sata, ali poželjno je barem više od 30 minuta. Stavljanje mesa u marinadu noć prije pripreme najbolja je opcija. Sol u marinadi je važna, ali previše soli moglo bi dovesti do suhog i tvrdog mesa. Imajte to na umu prilikom pripreme marinade jer sol izvlači vodu iz namirnica. Čak i ako dodate premalo soli, uvijek je možete nadoknadit­i prilikom pečenja. Osigurajte da je svaki komad mesa dobro prekriven marinadom. Ako ste nekim slučajem pogrešno procijenil­i i napravili premalo, uvijek možete dodati sastojak po sastojak u jednakim omjerima.

 ?? ?? Svaki komad neka bude prekriven marinadom
Svaki komad neka bude prekriven marinadom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia