24sata

OČAST UZ VOJSKU, DALI KĆERI MIRNI

ZAGREBAČKI MIROGOJ

-

la, a nije znao da sam ja bio iza pa mu je bilo neugodno - prisjetio se Zlatko Ožbolt spački s proba. Žarko Potočnjak ispraćen je uz veliki pljesak i tri pucnja uz predaju hrvatske zastave kćeri Mirni. - Poznajem ga odmalena, njegovo nježno mentorstvo, što u mom ranom odrastanju, što na početku karijere... Nezamjenji­v utjecaj, i to će uz njegovo umjetničko ostvarenje biti velika ostavština - rekla nam je glumica Tara Rosandić. Hrvatski kazališni i televizijs­ki glumac preminuo je prošlog četvrtak u 76. godini. Iako je pio puno lijekova zbog kroničnog bronhitisa, postajalo mu je sve gore. Godine 2001. suočio se s karcinomom na desnom plućnom krilu. Godinu kasnije operiran je u zagrebačko­j bolnici Jordanovac. Operacija mu je bila teška, a rehabilita­cija duga. No sve je tad dobro završilo.

Na svoj 75. rođendan, 3. veljače 2021., donio je neopozivu odluku o prestanku bavljenja glumom. Nije više htio snimati niti igrati u predstavam­a. Bio je omiljeno lice na pozornici i na ekranu, a proslavio se u brojnim domaćim filmovima i serijama. Glumio je u “Glembajevi­ma”, “Vukovar se vraća kući”, “Trešeti”, “Večernjim zvonima”, “Dugoj mračnoj noći” i mnogim drugim.

PRVA ULOGA U KOMEDIJI

Tijekom Domovinsko­g rata bio je član 106. osječke brigade, bio je u protuzrako­plovnoj obrani i član umjetničke brigade. Potočnjak je dobitnik brojnih nagrada za životno djelo, među kojima se ističu Nagrada hrvatskog glumišta, Marul, Zlatni osmijeh, Dubravko Dujšin, Nagrada na susretima hrvatskih kazališta i nagrada Dani komedije. Pakračanin je u kazalištu Komedija dobio prvi glumački angažman i ostvario odlične uloge u mjuziklima i rock-operama. Nakon toga je 18 godina bio glumac u zagrebačko­m kazalištu Gavella. Na poziv Georgija Para prešao je u zagrebački HNK 1994. godine.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia