24sata

Mam, štedim avam s medaljom

ZLATNA OLIMPIJKA

- Piše: ANTE BUŠKULIĆ

Najbolji doček? Ma nema ga, sve cijenim, a čim sam ušla u Hrvatsku, odmah je drukčiji osjećaj.

Priča nam to Matea Jelić (23), olimpijska prvakinja u taekwondou. Sretna je što njezin trener Toni Tomas (40) ostaje izbornik i glavni čovjek njezina kluba Marjana. Pred njima su novi izazovi, uspjesi, medalje... Kad smo već kod toga, gdje je medalja iz Tokija?

- Doma, u Splitu, u krevetu, spava sa mnom!

Guli li se, ima li otisaka zubi? - Haha, preživjela je! A mnogo je ljudi, pogotovo djece, bilo s medaljom. Trudim se omogućiti svima da je dotaknu, da vide kako je moguće. Prilikom dočeka u Kninu i Splitu mnoštvo obožavatel­ja i prijatelja htjelo je dodirnuti medalju, fotografir­ati se s njom, a Matea je svima udovoljila. Otad su prošla točno tri mjeseca. Jeste li se vratili treninzima ili ste još u lakšoj fazi?

- Ne postoji kod mene lakša faza, ali borim se s ozljedama, što mi je psihički teško. Toni mi je rekao da je

uvijek uz mene, kako god se sve rasplelo, da će biti uz mene. To mi puno znači. Kad imam te psihičke probleme, njega bih prvog nazvala. Psihičke probleme?!

CILJ: TRI MEDALJE S OI-JA

- Svi se borimo s nečim, tako i ja. Ali s njim sam naučila biti pozitivnij­a i jača mentalno. Još sam mlada, tijelo mi je jako i nadam se da ću još dugo trajati.

O kojim je ozljedema riječ? - Zbog pretrenira­nosti prije OI-ja istegnula sam zadnje lože.

A motiv? Koji je motiv nakon što ste dosegnuli vrh u sportu?

- Nije to meni vrh... Ma dobro, olimpijsko zlato je vrh, ali može se i više. Evo, mislim da nitko u Splitu nema tri olimpijske medalje zaredom, pa zašto ne bih ja bila prva?! Uvijek mogu pronaći nešto, samo ako je tijelo jako i ako volim što radim.

Jeste li guštali ljetos u Kninu ili ste “zapalili” na odmor na Bahame ili takvu egzotiku? - A je, baš... Ne vjerujem

u te odmore i duga putovanja, pogotovo kad želim mnogo raditi na sebi, to je gubljenje vremena. Išla sam u Knin, kod obitelji.

Sestra Ivona u kolovozu je osvojila broncu na kadetskom EP-u. Ona nastupa za Olympic iz Knina. Kad će seka k vama i Tomasu u Split?

- Ne znam, kad god ona želi. Ali mislim da neće kod Tonija, ne može Toni voditi dvije Jelićke, preteško je to, haha. Još je mlada, ima 13 godina, vidjet ćemo.

Na koje iduće natjecanje planirate?

- Na SP u travnju, nakon čega je Europsko u svibnju. Još nemam svjetsko zlato. Super mi je što su SP i EP u mjesec dana. Kako ću održati formu? Na meni je samo da slušam trenera... Jeste li se naviknuli na medijsku pažnju?

- Vidjela sam da ljudima to dosta znači. Uvijek sam radila da dignem taekwondo, da pokažem svoju ljubav i dočaram koliko je to lijep sport. Znala sam da svojim rezultatim­a imam priliku promovirat­i svoj sport.

A ima li i veće pažnje dečki, muškaraca?

- Uh, ne pratim to, jedino možda na Instagramu. Ali slobodna sam, ako vas zanima. Sve će doći u svoje vrijeme, ne žurim, život je lijep...

Bi li vam ljubavna veza i ometala karijeru?

- Kad nađeš nekoga, taj ti pomaže i uz tebe je, da u teškim trenucima nisi sam. A mene ne može ništa zaustaviti kad idem prema ostvarenju svojih snova. Oduvijek je tako i znam što želim, dečko se može samo uklopiti.

LOVA JE VALJDA DOŠLA

Što ćete s nagradom od države, za olimpijsko zlato Vlada daje 208.000 kuna? - Ne bavim se time, samo štedim za dane nakon karijere. Za što konkretno? Još ne znam, vidjet ćemo.

Je li država uplatila?

- Mislim da je, ali i ne pratim. Imam što mi treba, a to su samo dvorana, trener i fokuseri, i sretna sam. Dobro, nije baš da spavate u dvorani...

- Haha, i toga je bilo, imamo krevet. Živim u stanu koji mi je klub unajmio, od 17. godine klub vjeruje u mene, kad je Toni vidio u meni nešto što nitko nije.

A sad vide svi, skromnu olimpijsku pobjednicu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia