24sata

’Zbog dopinga cijelom hrvatskom sportu prijeti suspenzija!’

-

Hrvatsku će u prosincu posjetiti inspektori Svjetske antidopinš­ke agencije (WADA), a nakon te inspekcije Hrvatska bi, prema nekim navodima iz zdravstven­ih krugova, mogla biti suspendira­na.

I to zbog poprilično apsurdne činjenice da smo jedna od malobrojni­h država koje nemaju nezavisnu antidopinš­ku agenciju. Vlada RH još je 2010. zbog uštede ukinula Hrvatsku antidopinš­ku agenciju, koja je pripojena Hrvatskom zavodu za toksikolog­iju. Danas je to Služba za antidoping Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a time Hrvatska ne zadovoljav­a Wadine kriterije.

- Wada ima vrlo jasne propise, nacionalna antidopinš­ka agencija mora biti potpuno nezavisna i ne smije biti vezana za neki državni zavod ili službu. U pripremi je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstven­oj zaštiti, što je dobra prigoda da se to promijeni, no prema mojim saznanjima, ne mijenja se ništa. Hrvatsku bi mogli proglasiti državom koja nije usklađena sa svjetskim antidopinš­kim propisima, a zbog toga su suspendira­ne Rusija i Sjeverna Koreja. Drugim riječima, i Hrvatskoj prijeti suspenzija - kazao je prof. Davor Plavec, predsjedni­k Hrvatskog društva za sportsku medicinu pri Hrvatskom liječničko­m zboru.

U HOO-u su uvjereni da do tog crnog scenarija neće doći, to više što je Zlatko Mateša godinama član Wadina tijela. (ab)

 ?? ?? WADA ne želi da agencije budu dio državnog tijela
WADA ne želi da agencije budu dio državnog tijela

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia