24sata

Mjesto teške željezničk­e

-

nesreće u Rajiću nedaleko od Novske i drugi dan izgleda strašno. Na sve strane rasut je teret iz razbijenih kontejnera teretnog vlaka. Na tračnicama je ostao samo dio podvozja teretnih vagona. S druge strane su ostaci prevrnute lokomotive te vagoni. Teška pružna dizalica u zraku drži vagon u kojem su još u petak navečer bili putnici.

- Ovo je zahtjevan posao i teško je predvidjet­i kad ćemo završiti i pustiti promet prugom. U ovom je trenutku na mjestu događaja jedna dizalica i zakopčan je jedan vagon koji treba ukloniti. Od strane Novske na putu ovamo je još jedna dizalica, 120-tonska, koja treba premjestit­i vagon na drugu stranu, na pristupni put, kako bi se mogao ukloniti. Tek nakon što podignemo vagone, pristupit će se raščišćava­nju ovog dijela pruge kako bismo vidjeli u kakvom je stanju kolosiječn­a rešetka i što je potrebno učiniti da bi se pustio siguran promet - rekao je Damir Novosel, direktor Sektora za održavanje HŽ Infrastruk­ture. Dodaje kako prije puštanja u promet ujedno treba osposobiti i kontaktnu elektromre­žu, koja

ANAMARIJA BURAZER

je oštećena, te zamijeniti jedan stup kontaktne mreže koji su morali ukloniti kako bi lakše mogli ukloniti vagone. Putnike trenutno tom dionicom prevoze autobusima od Okučana do Novske i obrnuto.

- Dok u nedjelju ujutro nismo izvukli teretni vlak u potpunosti, nismo znali hoćemo li zateći nekog od putnika pod njim. Nasreću, nije bilo nikoga - kaže nam Zlatko Pješ iz Javne vatrogasne postaje Novska, koji je s kolegama na mjestu nesreće još od petka. Dodao je da, dok se ne makne i kompozicij­a putničkog vlaka, nitko ne može sa sigurnošću znati jesu su izvukli sve unesrećene. Pješ nam je opisao kako je izgledala noć spašavanja.

zapravo nam je bio najteži dio. Morali smo stati 500 metara od vlaka pa nositi alat i probijati se kroz visoko raslinje. No nasreću, u toj smjeni dežurao je dečko koji je iz Rajića, pa zna poljske puto

- Pristup tom terenu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia