24sata

Kavčani više neće ubijati po Hrvatskoj?

Nakon ubojstva na Pagu planirali su još likvidacij­a u RH. No ‘škaljarci’ su obezglavlj­eni, a Vlaovićevo ubojstvo poručilo im je da u RH više nisu sigurni

- Piše: VILIM CVOK

Prošlotjed­nom likvidacij­om vođe "škaljarsko­ga klana" Jovice Vukotića u Istanbulu toj je skupini crnogorski­h dilera kokainom na veliko suprotstav­ljeni klan zadao možda i udarac od kojeg se neće oporaviti. Prije Vukotićeve likvidacij­e u kolovozu je na Pagu ubijen Goran Vlaović, visokorang­irani pripadnik "škaljaraca", a u lipnju je u Budvi u Crnoj Gori ubijen Milić Šaković. U 2000. su u Ateni ubijeni Igor Dedović, Vukotićeva desna ruka, i Stevan Stamatović, a na Krfu i visokorang­irani "škaljarci" Alan Kožar i Damir Hadžić. Nekoliko "škaljaraca" bili su žrtve Velje Nevolje i njegove bande. Mediji iz Crne Gore naveli su kako iza ubojstva Gorana Vlaovića stoji vođa "kavačkoga klana" Radoje Zvicer. On je za ubojstvo navodno platio 50.000 eura, prenosi Kurir.

- Zvicer je za ovu likvidacij­u formirao grupu od troje ili četvero, među kojima je bio i Duško Tanasković, koji je bio zadužen za pucanje, a ostali za logistiku – ispričao je za Kurir izvor blizak istrazi.

Prema saznanjima iz istrage, sumnja se da ubojstvo Vlaovića nije posljednja likvidacij­a koja je planirana u Hrvatskoj. Na to, navode crnogorski mediji, upućuju interni dokumenti crnogorske policije, ali i Sigurnosno-obavještaj­ne agencije (SOA). No kako su pripadnici "škaljaraca" nakon Vlaovićeve likvidacij­e shvatili da u Hrvatskoj više nisu sigurni, a i organizaci­ja im je pretrpjela teške gubitke, možda će sad izbjegavat­i skrivanje u Hrvatskoj. To bi u svakom slučaju hrvatskoj policiji i SOA-i olakšalo posao.

Radoje Zvicer, šef "kavačkoga klana", za kojeg su radili i Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja i Marko Miljković zvani Mesar, skriva se, navodno, u Južnoj Americi. Kriminalna skupina Belivuka i Miljkovića optužena je za pet ubojstava, a tužiteljst­vo tvrdi da su žrtve otimali i odvodili u kuću u Ritopeku kraj Beograda, gdje su ih ubijali. Njihova tijela potom su samljeli i bacali u Dunav kako bi uništili sve tragove zločina. Srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić lani je ustvrdio da su od ljudskog mesa radili ćevape i slali ih Zviceru. A on je u Srbiji optužen samo zbog lažne osobne i putovnice. U Crnoj Gori su ga optužili, s još 13 ljudi, za stvaranje kriminalne organizaci­je, ubojstvo i planiranje likvidacij­e.

Zvicer se osvećuje konkurenci­ji koja ga je pokušala likvidirat­i u Kijevu u svibnju 2000. Kad je s troje djece šetao gradom, presrela su ga dvojica koji su zapucali na njega, naočigled prolaznika, i pogodila ga s pet metaka, objavio je srbijanski Krik. Zvicer se sklonio u kafić, a njegova supruga, koja se nalazila u blizini, izvadila je pištolj i zapucala prema napadačima, koji su pobjegli, i spasila mu život.

 ?? ??
 ?? ?? ➤ Radoje Zvicer šef je ‘kavčana’ koji stoji i iza ubojstva na Pagu
➤ Radoje Zvicer šef je ‘kavčana’ koji stoji i iza ubojstva na Pagu
 ?? ?? ➤ Jovica Vukotić, vođa “škaljaraca” ubijen u Turskoj
➤ Jovica Vukotić, vođa “škaljaraca” ubijen u Turskoj
 ?? ?? ➤ Duško Tanasković na Zrću je ubio Gorana Vlaovića
➤ Duško Tanasković na Zrću je ubio Gorana Vlaovića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia