24sata

EKSHUMIRAJ­U ŽRTVE RUSKIH PLAĆENIKA

-

NIKOL ZAGORAC

savjetnik za nacionalnu sigurnost, nadigrali neprijatel­ja. Naime, ruske trupe su se premještal­e na jug jer se šuškalo kako se ukrajinska ofenziva priprema upravo tamo.

- To je bila velika specijalna

operacija dezinformi­ranja. Rusija je mislila da će ofenziva biti na jugu i premjestil­a svoju opremu. A do ofenzive je došlo tamo gdje su se najmanje nadali i to je izazvalo paniku i bijeg - kaže.

Naš vanjskopol­itički analitičar Branimir Vidmarović ističe kako je ova situacija velika psihološka i mala fizička pobjeda Ukrajine.

- To da su stigli do granice s okupiranim Donbasom dokazuje ne samo motivaciju ukrajinske vojske nego i razinu koordinaci­je s američkim obavještaj­nim podacima i učinkovito­st američkog oružja - kaže dodajući kako je ovo sigurno itekako zabrinulo ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina.

- Mislim da trenutno

ne postoji plan ruske strane kako se obraniti ni smislena analiza što je pošlo po krivu. Ukrajinci su sad krenuli tamo gdje se ne očekuje, vjerujem da će se ta dinamika nastaviti i da će ići na oslobađanj­e Donbasa. Jedino što se može zakomplici­rati je što će Rusi vjerojatno u panici slati još više oružja i ljudi za zaštitu okupiranog. Tu možemo samo nagađati kakva će biti ukrajinska taktika, vjerujem da neće srljati kao muhe bez glave sad kompletno na Donbas nego da postoji smislena taktika gdje udariti da se dobiju ključna područja i da se protivnik demoralizi­ra - ističe. Slaže se da će zima biti točka preokreta.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia