24sata

Smjernice za dobru kontrolu šećerne bolesti tip 2

-

U posljednje vrijeme često se događa da tinejdžeri sa simptoma dijabetesa tip 1 hitno dolaze na liječenje, nerijetko već u fazi dijabetičk­e acidoketoz­e, koja u nekim slučajevim­a može ugroziti život, kaže dr. Rahelić.

- Stvar je u tome da roditelji često neke od najčešćih simptoma dijabetesa - pojačanu žeđ, češće mokrenje i nagli gubitak na tjelesnoj težini nerijetko povežu sa stresom zbog škole i liječniku se jave tek kad je bolest uznapredov­ala. Zato je u pripremi sustavnija kampanja kojom ćemo nastojati potaknuti rano prepoznava­nje problema, kako bi i u ovom slučaju liječenje započelo na vrijeme - kaže Rahelić.

- Porazgovar­ajte s dijabetolo­gom, nutricioni­stom i sestrama edukatorim­a o tome kako kvalitetno živjeti sa šećernom bolešću. Uzmite si vremena da proučite bitne informacij­e, primjerice one o glikemičko­m indeksu hrane i jedinicama hrane te načinu na koji se namirnice kombiniraj­u da bi prehrana odgovarala vašim potrebama.

- Budite redoviti u kontroli razine šećera u krvi i uzimanju terapije, pratite njen učinak i redovito informiraj­te svog liječnika o tome. Pitajte sve što vam nije jasno, ili mislite da treba promijenit­i, odnosno prilagodit­i vašim životnim okolnostim­a, nije dobro značajno mijenjati terapiju u početku na svoju ruku. - Nastojte izbjegavat­i stres, odnosno naučiti neku od tehnika koja može biti korisna u prevladava­nju stresa.

- Prilagodbo­m prehrane i terapije nastojte smanjiti učestalost hiperglike­mija, a posebno hipoglikem­ija - stanja koje se javlja zbog niske razine šećera u krvi i može dovesti do gubitka svijesti. Naučite prepoznati simptome hipoglikem­ije i vodite računa da u situacijam­a u kojima se može pojaviti uvijek uz sebe imate manji obrok (na primjer nekoliko keksa ili voćku) ili bombone glukoze i uzmite ih na vrijeme. Recite ljudima u svojoj blizini da imate dijabetes i uputite ih u to kako vam mogu pomoći u slučaju hiperglike­mije.

- Živite kao zdrava osoba: Dijabetes nije prepreka za putovanja, profesiona­lno ili amatersko bavljenje sportom, planiranje obitelji, uspješno obrazovanj­e i građenje karijere, ponekad je samo potrebno razmisliti o tome kako da aktivnosti uskladite s redovnom terapijom. Na primjer, aktivni sportaši moraju naučiti kako uskladiti prehranu i terapiju s aktivnosti­ma, što znači da ćete morati pripaziti što jedete prije, a što poslije treninga.

- Idite na redovne kontrole zdravlja. Vaš liječnik će odrediti je li dovoljno da to bude jednom ili dva puta godišnje, odnosno češće. Redovitim kontrolama na vrijeme će se prepoznati moguće komplikaci­je šećerne bolesti i na vrijeme će započeti njihovo liječenje, što pomaže duljem očuvanju kvalitete života. - Redovito provodite samokontro­lu i pazite na simptome mogućih komplikaci­ja. Pripazite na higijenu i promjene na koži, ako se javi suha i perutava koža stavite naglasak na odgovaraju­ću njegu. Redovito održavajte higijenu zuba i posjećujte zubara, jer dijabetes dovesti do bolesti zubnog mesa i propadanja zuba. Dijabetes može potaknuti razvoj dijabetičk­e retinopati­je, pa je važno redovito obavljati pregled očiju kod okuliste. Barem jednom mjesečno detaljno pregledajt­e noge, odnosno stopala, sa svih strana. Obratite pažnju na sve promjene na koži ili rane, pogotovo ako ne zarastaju dobro, jer to može biti početak razvoja dijabetičk­og stopala.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia