24sata

Tužno, žalosno i jadno.

-

Takva je sadašnjost, a nažalost i budućnost hrvatske košarke. Na Europsko prvenstvo došli smo s trenutno najboljom momčadi, na parketu je bilo najbolje što Hrvatska ima. A najbolje što Hrvatska ima nije dostatno za pobjedu protiv Finske, zemlje snijega i leda, u kojoj košarku vjerojatno igraju samo oni koji ne znaju klizati. Zemlja Djeda Mraza uručila je hrvatskim zvijezdama najljepši božićni dar - odmor sljedeće četiri godine. Toliko će proći do sljedećeg Europskog prvenstva, a Hrvatske u međuvremen­u neće biti ni na Svjetskom prvenstvu ni na Olimpijski­m igrama. Zapravo, postoji neka minimalna šansa da Hrvatska dobije pozivnicu za kvalifikac­ije za OI, no kako igramo, bolje bi bilo zahvaliti se na tome.

Hrvatska je protiv Ukrajine kalkuliral­a, Bojan Bogdanović namjerno je promašio posljednje slobodno bacanje da bismo izbjegli Srbiju i Sloveniju te otišli u gornji dio ždrijeba,

ZDRAVKO BARIŠIĆ

na noge "klizačima i hokejašima" iz Finske. A onda nam je ta Finska i treći put u vrlo kratko vrijeme očitala košarkašku lekciju. Nakon što su nas u kvalifikac­ijama za SP dvaput pobijedili, sad su to ponovili u Berlinu. Lauri Markkanen zabio nam je 43 koša, zabijao je i zakucavao kao da je na haklu, dok su Šarić, Bogdanović, Simon, Hezonja i društvo nemoćno gledali. Kao i Damir Mulaomerov­ić, koji se na turniru izgubio na klupi. Ubacio bi igrača u petorku pa ga izvadio i ne bi ga vraćao do kraja utakmice, one kojima je išao šut vraćao je na klupu itd... U takvom sustavu, u kojem smo Amerikanca Smitha dobili mjesec dana prije prvenstva, u kojem igra ovisi o Krunoslavu Simonu, koji ima 37 godina, a Mario Hezonja igra kao da ga nema na parketu, bolje nismo ni zaslužili. Simonu je ovo bila oproštajna utakmica od reprezenta­cije, vrlo vjerojatno i Bojanu Bogdanović­u. Za četiri godine Dario Šarić bit će u 33. godini i pitanje je koliko će moći.

Budućnost nije osobito blistava. Jer ako je budućnost hrvatske košarke, Roko Prkačin, na Europsko prvenstvo stigao kako bi sakupljao lopte i nosio vodu igračima koji ne mogu pobijediti Finsku, onda je vrlo upitno gdje će hrvatska košarka biti, ne samo za četiri nego i za deset ili dvadeset godina.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia