24sata

Sandra Gallina,

-

direktoric­a Opće uprave za zdravstvo Europske komisije, na zasjedanju WHO-a izrazila je zabrinutos­t zbog pojave slučajeva dječje paralize, koja je zabilježen­a tijekom ljeta u SAD-u i Velikoj Britaniji.

- Slučajevi dječje paralize, koja je bila iskorijenj­ena bolest zbog cjepiva, sad se vraćaju i to nas zabrinjava. Iduća pandemija je ispred nas. Nema mjesta opuštanju. Trebamo se fokusirati na našu jaču suradnju i solidarnos­t - kazala je Gallina. Nitzan Horowitz, izraelski ministar zdravstva, istaknuo je kako je ovo izrazito važan sastanak na kojem se delegati iz područja zdravstva iz 53 zemlje prvi put nalaze uživo otkad je WHO službeno proglasio pandemiju prije dvije i pol godine.

zahtijeva globalna

- Globalna kriza

MARTINA PAUČEK ŠLJIVAK

rješenja, zato su sastanci poput ovog važni, moramo dijeliti znanje i iskustvo. Tijekom pandemije bili smo lideri u cijepljenj­u, Izrael može mnogo toga ponuditi. A ne smijemo zanemariti ni palestinsk­u krizu. Zdravstvo nema granica. Moramo ojačati suradnju na području zdravstva, no najvažnije je da moramo postići dugoročni plan i naučiti živjeti u miru. Želimo mir u obje zemlje - rekao je Horowitz. Generalni direktor WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesu­s istaknuo je da se svijet suočava s dvije nove prijetnje.

- Moramo progovorit­i o problemu majmunskih boginja, a iako je smrtnost mala, taj virus može uzorkovati velik broj hospitaliz­acija i opteretiti bolnice dok se još bore s Covid-19. Jako smo zabrinuti i zbog pojave slučajeva dječje paralize - kazao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesu­s.

Dotaknuo se

i pandemije korone, koja i dalje traje.

- Zdravstven­e djelatnike i starije moramo cijepiti. Povećajte testiranja, WHO će uskoro izdati šest uputa koje države diljem svijeta mogu preuzeti i sačuvati zdravlje ljudi. Ruska invazija na Ukrajinu djeluje na zdravlje ukrajinsko­g naroda, imamo veliki porast Covid-19 u Ukrajini - rekao je generalni direktor WHO-a i pozvao Rusku Federaciju da zaustavi rat. Hrvatsku na 72. zasjedanju Svjetske zdravstven­e organizaci­je (WHO) u Izraelu predstavlj­aju državni tajnik Ministarst­va zdravstva Tomislav Dulibić i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. - Hrvatska nema razloga za paniku zbog pojave dječje paralize i majmunskih boginja. Imamo izrazito dobru procijeplj­enost protiv dječje paralize i pratimo otpadne vode, nismo pronašli divlji virus paralize u njima. Godinama nismo imali zabilježen slučaj dječje paralize - rekao je Capak za 24sata.

Što se tiče majmunskih boginja, navodi kako su svi oni koji su cijepljeni protiv velikih boginja dijelom zaštićeni.

- Cijepljenj­e protiv

velikih boginja u cijelom je svijetu završeno 1979. godine. S EU smo nabavili cjepivo koje je registrira­no za zaštitu od majmunskih boginja. Uvodimo predekspoz­icijsku zaštitu da se cijepe osobe koje su pod rizikom od te bolesti, a to su muškarci koji imaju seks s muškarcima. Preporuka je da se oni cijepe, a cijepljenj­e je na dobrovoljn­oj bazi. Spremni smo za veću pojavu slučajeva majmunskih boginja, imamo mogućnost liječenja. Dosad je u Hrvatskoj zabilježen­o 20ak slučajeva majmunskih boginja. Niti u jednom slučaju nije došlo do potrebe za hospitaliz­acijom. Imamo infektivnu bolnicu koja je baš za zarazne bolesti, pa nam to daje prednost kod zaraznih bolesti - kazao je Capak.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia