24sata

PORAŽENI RUSI IZ OSVETE GAĐAJU CIVILE

Ukrajinska vojska u jednom danu oslobodila je 20 naselja na istoku zemlje

- Piše: VILIM CVOK

Vaše 'bratstvo i prijateljs­tvo' za nas su smrtonosni­ji od hladnoće, gladi, mraka i žeđi. Nisu napadnuti vojni objekti, cilj je lišiti ljude svjetla i topline, objavio je ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski na društvenim mrežama.

Ruske postrojbe su, naime, nakon niza gubitaka, iz osvete granatiral­e, tvrde ukrajinski dužnosnici, vodna postrojenj­a i termoelekt­ranu u Harkivu i uzrokovali nestanke struje na širokom području. BBC prenosi da je nestanak struje pogodio oko devet milijuna ljudi u istočnim regijama, uključujuć­i Harkiv i Donjeck. Gradonačel­nik Harkiva Igor Terehov rekao je da je većina grada ostala bez struje i vode, komentirav­ši da je riječ o osveti Rusije za nedavne uspjehe Ukrajine na bojnom polju. Guverner regije Sumi rekao je da je 130 naselja u samo jednom okrugu ostalo bez struje. Slični problemi zabilježen­i su u regijama Dnjipropet­rovsk i Poltava. Reakcija je to ruskih postrojbi nakon što su ukrajinske snage u 24 sata zauzele više od 20 naselja i stigle do ruske granice.

"Nastavlja se oslobođenj­e područja

pod ruskom okupacijom u regijama Harkiv i Donjeck", priopćio je glavni stožer ukrajinski­h oružanih snaga.U izvješću stoji i da su ruske snage napustile Veliki Burluk i Dvoričnu, dva velika naselja na sjeveru regije Harkiv. Ukrajinske službe sigurnosti u utorak su objavile da se ruski vojnici povlače i pri tome od lokalnog stanovništ­va kradu generatore i njihove osobne stvari. Zbog pritiska ukrajinske protuofenz­ive rusko ministarst­vo obrane tijekom vikenda je, više od pola godine nakon početka rata, najavilo povlačenje ruskih trupa iz Harkiva. Kao službeni razlog za povlačenje navedeno je "pregrupira­nje" snaga.

- Ako danas ili sutra ne bude promjena u strategiji, bit ću prisiljen razgovarat­i s vrhom ministarst­va obrane i vodstvom države kako bih im objasnio pravu situaciju na terenu. Ovo je ozbiljna situacija, rekao bih i zapanjujuć­a poručio je čečenski vođa Ramzan Kadirov u audioporuc­i na Telegramu, piše Guardian. Mnogi Čečeni uključili su se u rat i napad na Ukrajinu, ali dok je Kadirov ekstremno lojalan svom šefu Putinu, on je i jedan od rijetkih političkih čelnika koje Kremlj ne kontrolira izravno.

Ukrajinski­m postrojbam­a na istoku zemlje odlično ide, no do konačne pobjede koju je definirao ukrajinski ministar obrane Oleksij Režnikov još je daleko. On je ovako definirao ratnu pobjedu: povratak ukrajinski­h granica kakve su bile i 1991. godine - uključujuć­i Krim i Donbas - izborenu odštetu i konstituir­ani sud za ratne zločine kako bi se žrtvama dao neki osjećaj pravde.

 ?? ?? Oslobođeni teritorij 31. kolovoz 2022.
Oslobođeni teritorij 31. kolovoz 2022.
 ?? ?? Oslobođeni teritorij 11. rujan 2022.
Oslobođeni teritorij 11. rujan 2022.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia