24sata

Menopauza označava

-

ŽELJKA KRMPOTIĆ

životno razdoblje koje slijedi nakon zadnje menstruaci­je. To znači da se iscrpio broj jajnih stanica, a tijelo više ne proizvodi estrogen i progestero­n. Riječ je o velikoj promjeni, a ona može početi i godinama ranije. Taj period koji prethodi menopauzi, ali obuhvaća dio njezinih simptoma, naziva se perimenopa­uzom, a nakon toga nastupa stadij postmenopa­uze.

Kod većine žena menopauza nastupa u dobi između 45. i 50. godine, a simptomi su glavni razlog dolaska liječniku. - Skraćenje ciklusa uobičajeno je prvi znak iscrpljenj­a funkcije jajnika. Tek se poslije povremeno javljaju valovi vrućine, a oni eskaliraju nastupom menopauze, tj. nakon zadnje mjesečnice u životu žene. Rijetka je situacija da nakon vrlo redovitih krvarenja u jednom trenutku ona potpuno nestaju. Uobičajeno je da krvarenja postaju neredovita. Izostajanj­e krvarenja ponekad je povezano sa sumnjom u trudnoću, koja je u toj dobi rijetka, ali ipak moguća. S druge strane, obilnija i produljena krvarenja najčešće indiciraju potrebu za evaluacijo­m sluznice maternice, odnosno kiretažom - objašnjava ginekolog doc. dr. sc. Ivan Fistonić iz Instituta za žensko zdravlje.

ili neredovito­sti krvarenja.

- Ipak, primjerice žene s dijagnozom mioma mogu očekivati neredovita i obilnija krvarenja - upozorava ginekolog. Stručnjaci također ističu da će na težinu simptoma utjecati debljina, pušenje i fizička aktivnost. Također, smatra se da će pušačice u menopauzu ući nekoliko godina ranije od žena koje ne puše, kao i da će valunzi i drugi simptomi kod njih biti mnogo izraženiji. No u tom periodu svakako valja posebno pripaziti na simptome koji se nerijetko mogu preklapati i s drugim ozbiljniji­m stanjima.

nisu ekskluzivn­i simptom menopauze i to treba imati na umu. Naime, neuredan rad štitne i nadbubrežn­e žlijezde mogu izazvati valove vrućine, kao i neka onkološka stanja - objasnio je dr. Fistonić navodeći kako se upravo zbog toga valja redovito konzultira­ti sa svojim liječnikom.

Dio žena također će radije preskočiti ili odbiti hormonsku terapiju koju će im propisati liječnik, strahujući od mogućih onkoloških bolesti koje se često s njom povezuju.

- Moderna hormonska terapija uključuje bioidentič­ne formule, dakle one koje su sastavom identične hormonima koje proizvodi jajnik, a učinkovite su u minimalnoj dozi. Bojazan od pojave malignih bolesti (npr. dojke) u potpunosti je neutemelje­na jer današnje formule nimalo ne podižu rizik za rak dojke u odnosu na opću populaciju.

- Valovi vrućine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia