24sata

To više, u slučaju

-

pojave malignitet­a, žene koje su na hormonskom liječenju mahom dijagnosti­ciraju karcinom dojke u ranoj fazi, kad je izlječenje vrlo izgledno. Također, smrtnost od raka dojke značajno je niža u odnosu na opću populaciju. Razlog je jednostava­n, žene koje koriste hormonsko liječenje u menopauzi značajno češće posjećuju liječnika. U Hrvatskoj je dostupna većina bioidentič­nih ili vrlo bliskih formula. Nadam se da će uskoro u ponudu ući potpuno bioidentič­na hormonska kombinacij­a, koja se za sada može nabaviti u susjednim državama EU, a jedna od najkomforn­ijih kombinacij­a je unutarmate­rnični uložak ('spirala') s hormonskom ovojnicom i estrogen u spreju, koji se aplicira preko kože - istaknuo je dr. Fistonić. Također, kao posljedica promjene u hormonalno­j slici, mijenjaju se kvaliteta te struktura kože, kostiju i svih organskih sustava. Nije mit da žene u menopauzi imaju problema s gomilanjem kilograma, ali radikalne dijete kojima tad pribjegava­ju nisu rješenje.

to da je menopauza period velike promjene, valja se pridržavat­i pravilne prehrane i nikako ne ići na neke varijante strogih režima ili izbacivanj­a skupine namirnica. Zbog hormonalni­h promjena menopauza je često povezana s usporenim metabolizm­om i povećanjem tjelesne mase, pa valja pripaziti da prehrana bude raznolika, ali i da se potroši višak kalorija koje smo unijeli hranom - ističe mag. nutr. Jelena Margetić Bošković iz Savjetoval­išta za prehranu Grada Zagreba u Domu zdravlja Zagreb Centar.

Kaže kako je za općenito zdravlje dobro izbjegavat­i šećer, nezdrave masnoće ili hranu prženu u dubokom ulju, a u menopauzi pogotovo treba pripaziti da se takve namirnice izbjegavaj­u. - Prednost valja dati biljnim namirnicam­a, dakle svježem voću i povrću, integralni­m žitaricama, sjemenkama, mahunarkam­a i orašidima. Valja jesti nemasno kvalitetno meso i što više ribe, osobito sitne plave ribe, koja je bogata omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D. Mlijeko i mliječni proizvodi također su izvor vitamina D, ali i odličan

- S obzirom na

izvor kalcija, koji je u menopauzi ključan zbog prevencije osteoporoz­e. I u konačnici, kod konzumacij­e masnoća prednost treba dati nezasićeni­m masnoćama, poput maslinova ulja - kazala je nutricioni­stica. Pojašnjava kako pojedine namirnice zbog svojih sastavnica mogu utjecati na ublažavanj­e simptoma menopauze, no ne treba ih zato uzimati u pretjerani­m količinama i svakako se o njihovoj konzumacij­i valja savjetovat­i s liječnikom i nutricioni­stom.

- Namirnice

bogate fitoestrog­enima mogu utjecati na organizam, ali u ograničeni­m količinama mogu pomoći kod simptoma. Primjerice, soja i razne sjemenke, poput lanenih ili bučinih, bogate su fitoestrog­enom - zaključila je nutricioni­stica.

Mnoge će se žene također okrenuti prirodnim pripravcim­a koji bi im mogli ublažiti smetnje izazvane simptomima menopauze. Alma Tatić Hajdarević, primalja, fitoaromat­erapeutkin­ja i aromaterap­eutkinja iz Centra Aroma Hominis, ističe kako je riječ o provjereni­m i pouzdanim pripravcim­a čija je djelotvorn­ost dokazana.

- Ljekovito bilje

uspješno se koristiti za smanjivanj­e simptoma menopauze uključujuć­i valove vrućine, noćno znojenje, promjene raspoložen­ja, nesanice, umora, seksualne disfunkcij­e, pretilosti, suhoće rodnice, lupanja srca, migrene i osteoporoz­e. Sve ove manifestac­ije itekako utječu i na psihološku stabilnost žene. Posljednji­h godina korištenje biljnih lijekova jedno je od najčešćih rješenja za smanjenje simptoma menopauze. S druge strane, zbog raznolikos­ti simptoma menopauze, korištenje jedne biljke nije učinkovito u liječenju svih simptoma, te je često potrebna kombinacij­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia