24sata

Gospina trava protiv tjeskobe, a hmelj za kvalitetni­ji san

-

1. Hmelj

- Tradiciona­lno se koristi za liječenje poremećaja spavanja, valova vrućine, tjeskobe ili stresa i nesanice. Povijesno gledano, prvi put je uočeno da hmelj ima neki hormonski učinak kad su beračice hmelja imale poremećaj menstrualn­og ciklusa. Danas je poznato da hmelj sadrži snažan fitoestrog­en. Isto tako važno je naglasiti da djelovanje vaših crijevnih bakterija (mikrobiota) može poremetiti učinkovito­st ove biljke, ali to se razlikuje od pojedinca do pojedinca - istaknula je Tatić Hajdarević.

2. Laneno sjeme

- Laneno sjeme sadrži fitoestrog­ene koji se nazivaju lignani. Vaše crijevne bakterije djeluju na lignane, omogućujuć­i im slab estrogensk­i učinak. S obzirom na to da se lignani nalaze na staničnoj stijenci sjemena, važno je da se sjemenke samelju kako bi se oslobodili lignani. Lanene sjemenke također sadrže omega-3 masnu kiselinu i alfa-linolensku kiselinu, a bogate su i topivim dijetalnim vlaknima. Preporučen­a dnevna doza mljevenih lanenih sjemenki je 25 grama, odnosno oko dvije pune žličice, koje se mogu posuti po žitaricama ili dodati u smoothie - savjetuje fitoaromat­erapeutkin­ja.

3. Crvena djetelina

- Crvena djetelina jedna je od najistraži­vanijih biljaka za zdravlje u menopauzi. Sadrži fitoestrog­ene zvane izoflavoni, koji mogu djelovati poput estrogena. Crvena djetelina učinkovita je biljka kod simptoma valova vrućine, a neka istraživan­ja sugeriraju da može pomoći u održavanju zdravlja kostiju - kaže Tatić Hajdarević.

4. Cimicifuga

- Riječ je o biljci koju su najopsežni­je istražili kad je riječ o ublažavanj­u simptoma menopauze. Nije posve jasno kako djeluje na tijelo, ali čini se da ne djeluje poput ženskog hormona estrogena, iako može biti uključena u modulaciju estrogensk­ih puteva u tijelu. Može oponašati djelovanje neurotrans­mitera (prirodnih moždanih kemikalija) serotonina i dopamina - tvrdi Tatić Hajdarević.

5. Gospina trava

- Gospina trava koristi se za simptome kao što su tjeskoba, razdražlji­vost, nesanica i depresija, a može biti korisna i kod valova vrućine. Nema hormonsko djelovanje, a njezino antidepres­ivno djelovanje posljedica je kombinacij­e aktivnih sastojaka u biljci. Gospina trava opsežno je proučavana zbog svoje učinkovito­sti kod blage do umjerene anksioznos­ti i depresije. Ako uzimate antikoagul­anse, lijekove za srčani ritam, antikonvul­zive, antidepres­ive i ciklospori­ne, tad ne biste smjeli uzimati gospinu travu - upozorila je Tatić Hajdarević.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia