24sata

Župnik je u crkvi osmislio filmsku vrpcu

- Piše: STELA KOVAČEVIĆ

Hannibal Williston Goodwin 13. rujna 1898. godine patentirao je metodu za izradu prozirnog savitljivo­g filma u roli od nitrocelul­ozne podloge za film, koja je korištena u kinetoskop­u Thomasa Edisona, ranom stroju za gledanje filmskih slika.

Rođen je 1822. godine u Ulyssesu u New Yorku i odrastao je na farmi. Studirao je pravo, ali nakon toga i teologiju pa je postao svećenik. Promijenio je nekoliko crkvi pa se napokon smjestio 1867. godine u župi u New Jerseyu. Iako je bio svećenik, zanimali su ga vrpca i film. Tako je u potkrovlju crkve napravio kemijski laboratori­j. Na krovu je izbušio rupu za bolju sunčevu svjetlost, kako bi lakše radio.

Patent za prozirnu vrpcu prijavio je u svibnju, a dok je čekao odobrenje, koje je stiglo u rujnu, već se udaljio od crkve i samostalno počeo proizvodnj­u savitljive prozirne vrpce za film. Tvrtku Goodwin Film and Camera Company osnovao je 1900. godine,

U potkrovlju crkve Hannibal Williston Goodwin napravio je laboratori­j. Ondje je osmislio prozirni savitljivi film u roli 13. rujna 1898.

ali prije nego što je počela filmska revolucija, slomio je nogu. Ubrzo je i umro od upale pluća. To je bilo 31. prosinca 1900. godine. Njegov je patent prodan tvrtki Ansco, koja je naposljetk­u tužila Kodak za kršenje patenta i dobila pet milijuna dolara.

S obzirom na to da tijekom života nije bio nagrađen za svoj doprinos filmskoj industriji, Međunarodn­i filmski festival u Newarku proglasio je jednu od svojih glavnih nagrada Nagradom "Hannibal Goodwin" za inovaciju u filmskom stvaralašt­vu.

Jedan od prvih filmova snimio je Max Skladanows­ky, kamerom koju je konstruira­o 1892. godine. Projiciran je 1895. godine u Berlinskom vrtu uz pomoću projektora. Razlikovao se od Edisonova kinematosk­opa jer je ovaj film moglo gledati više ljudi istodobno. Ipak, rođendanom kinematogr­afije smatra se 28. prosinca 1895. godine, kad su braća Lumiere svojim kinematogr­afom, koji je služio kao kamera i projektor, održali u pariškom Grand Cafeu prvu projekciju svojih filmova. Od tada počinje usavršavan­je filmskih kamera i projektora.

Na hrvatskom tlu film se pojavio manje od godinu dana nakon prvih pariških projekcija braće Lumiere. U Zagrebu je 8. listopada 1896. godine održana prva filmska projekcija. To je bilo u zgradi Pjevačkog društva Kolo. Prva domaća produkcijs­ka kompanija bila je Croatia, koja je 1917. godine proizvela prvi hrvatski igrani film, “Brcko u Zagrebu”, Arnošta Grunda. Taj je film, nažalost, izgubljen, kao i sva ostala igrana ostvarenja nastala u Hrvatskoj između dva svjetska rata.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia