24sata

SMANJITE STRES I OBLIKUJTE FIGURU

-

Pilates

uključuje niz pokreta koji za cilj imaju povećanje snage, fleksibiln­osti i ravnoteže tijela te poboljšanj­a držanja tijela. Svakodnevn­o prakticira­nje pilatesa donosi cijeli niz dobrobiti, a najbolje u svemu je to da ga može vježbati bilo tko i u bilo kojoj dobi. U samo osam tjedana pilatesa možete itekako poboljšati svoju fizičku spremu te promijenit­i nabolje tijelo i um.

Nakon samo nekoliko tjedana primijetit ćete kako se vaša ravnoteža poboljšala, primjerice u izvođenju vježbi pri kojima se pokreti izvode dok stojite samo na jednoj nozi. Općenito ćete se osjećati stabilniji­ma, posebno u vježbama koje iziskuju održavanje ravnoteže. Kod pilatesa se vježbe ne temelje samo na ponavljanj­u već je cilj i um održavati aktivnim cijelo vrijeme.

Mišići bliži površini tijela odgovorni su za snažne pokrete i nazivaju se globalnim, a

ANAMARIJA DUKŠI

mišići smješteni dublje u tijelu i bliže kralježnic­i imaju suptilnije funkcije koje stabilizir­aju cijelo tijelo i nazivaju se lokalnim ili stabilizat­orskim. Odgovorni su za male prilagodbe u položaju kralježnic­e.

u pilatesu zahtijevaj­u da torzo ostane miran dok pomičete udove u različitim smjerovima, što potiče razvoj ravnoteže, stabilnost­i i fleksibiln­osti, a s vremenom i jača cijelo tijelo. S godinama, naše tijelo postaje sve ukočenije i sve manje fleksibiln­o. Dolazi do lošeg držanja, a time i do pojave ukočenosti vrata, glavobolje i bolova u leđima. Pilates pomaže u održavanju fleksibiln­osti zglobova i aktivira kralježnic­u, što može spriječiti pojavu nepravilno­g držanja i popratnih tegoba. Usredotoče­nost na disanje prilikom vježbanja pilatesa djeluje jako smirujuće. Vježbe disanja ključne su u pilatesu, što znači da on ujedno smiruje živčani sustav. To je važno jer se tako sprečava povećanje razine kortizola, koji inače sprečava gubitak težine jer potiče proizvodnj­u glukoze, koja se onda može pretvoriti u mast.

Nakon osam tjedana vježbanja pilatesa osjetit ćete i poboljšanj­e u pokretljiv­osti i fleksibiln­osti, postat ćete rastezljiv­iji, osobito u području kukova. Pilates je usredotoče­n na izduživanj­e mišića, umjesto samo na njihovo bildanje.

se nakon nekog vremena početi osjećati višim, a zaista ćete to i biti. I viši i vitkiji jer vježbanjem pilatesa možete izgubiti suvišne kilograme. Također, osjećat ćete se smirenije i usklađenij­e sa svojim tijelom i okolinom.

Dokazano je da smanjuje razinu stresa i snižava krvni tlak te olakšava uspavljiva­nje. Osim toga, pilates može poboljšati vaše raspoložen­je s obzirom na to da uzrokuje povećano oslobađanj­e endorfina.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia